Homo Sapiens

image description
  • Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, 2016 / 94 minuten
  • Regie: Nikolaus Geyrhalter
  • Met:
  • Documentaire i.s.m. Vrienden van Schunck* Architectuur.

deze film draait op:

In den beginne was de aarde woest en ledig, heet het in het Boek der Boeken: in Homo Sapiens blijkt de natuur opnieuw oppermachtig. Documentairemaker Nikolaus Geyrhalter trok naar plekken waar geen mens meer te zien of te horen is en waar de natuur zijn gang gaat. Op diverse continenten werd gefilmd: onder meer bij ruïnes van kerken, grote lege kerncentrales, ziekenhuizen en een verlaten zwembad.

Geyrhalter geeft geen commentaar, de enige geluiden die te horen zijn worden veroorzaakt door rondfladderende duiven, een stuk plastic dat wegwaait op de grond of kletterend regenwater dat door gaten in daken naar binnen stroomt. De elementen water, wind en licht spelen een belangrijke rol. De film is verdeeld in hoofdstukken met zwart ertussen. Geyrhalter draait vaak in totaalshots en laat de kijker zelf bepalen waar hij het oog op richt. De bewegende beelden zijn niet dynamisch maar eerder subtiel en meditatief. Erg mooi zijn de shots met banen licht die binnenvallen in de verweesde gebouwen. (K.H.)


Eye _PUHet EYE Film Instituut besteedt ieder jaar aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale filmfestivals haalden, maar volgens EYE onterecht niet de Nederlandse filmhuizen bereikten.
Onder de noemer Previously Unreleased is deze zomer weer een tiental van deze films te zien.
Filmhuis De Spiegel vertoont de drie mooiste tijdens Cultura Nova.
.Logo CN