Instant Dreams

image description
  • Nederland, 2017 / 90 minuten
  • Regie: Willem Baptist
  • Met: Stefanie Schneider, Stephen Herchen, Chris Bonanos e.a.
  • IDFA documentaire
    Vertoning zonder pauze in het kader van het Euregion Film Festival 2018

deze film draait op:

Willem Baptist laat niet simpelweg het verhaal achter Polaroid zien, maar bootst de magie na. In zijn eerste lange documentaire vertelt hij het verhaal achter deze spectaculaire uitvinding uit de zestiger jaren. Net als bij het ontstaan van een foto krijg je uit vage contouren een steeds duidelijker beeld. We zien de uitvinder en diens filosofie achter de instantfoto, het enorme succes en de definitieve ondergang van het bedrijf. Vanuit verschillende beschouwers belicht hij de uitvinding: een schrijver, een oud-medewerker van de Polaroidfabriek en een kunstenares die met de laatste, bedervende polaroidfilms werkt.

Met mooi archiefmateriaal, interviews, abstracte beelden en een vervreemdende soundtrack heeft Baptist een mooi eerbetoon gemaakt aan een betoverend medium.

Maar in de loop van de documentaire gaat het ook over menselijk contact en hoe wij denken over tijd en imperfectie en hoe dat ingrijpend is veranderd in de laatste vijftig jaar. Vroeger had je in twee minuten een foto en dat vonden we fantastisch; tegenwoordig fotograferen we alles en iedereen overal en altijd, maar nemen we ook waar? We kunnen alles vastleggen en delen, maar we lijken steeds minder daadwerkelijk te zien. (M.v.H.)