La Chana

image description
  • IJsland, Spanje, Verenigde Staten, 2016 / 83 minuten
  • Regie: Lucija Stojevic
  • Met: Antonia Santiago Amador; documentaire; biografie, muziek
  • Zonder pauze

deze film draait op:

Antonia Santiago Amador was een van de grootste sterren in de flamenco-wereld. In de jaren zestig en zeventig maakte "La Chana" wereldwijd furore met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes.
Peter Sellers, met wie ze samenspeelde in de film The Bobo (1967), vroeg haar naar Hollywood te komen. Maar op het hoogtepunt van haar carrière verdween ze ineens uit de schijnwerpers.

'La Chana' geeft een inkijkje in het hart en de ziel van de zigeunerdanseres als ze na twee decennia voor één keer terugkeert op het podium. Zittend, maar nog altijd met indrukwekkend voetenwerk.

De film onthult bovendien het geheim achter haar plotselinge verdwijning: achttien jaar lang was ze het slachtoffer van huiselijk geweld door haar eerste man.Awards: 2016 VPRO IDFA Publieksprijs.Een uitvoerig, Engelstalig interview met regisseuse Lucija Stojevic kunt u in pdf-formaat hier downloaden.We vertonen deze film in het kader van het Schrit_tmacher Dance Festival, dat van 20 februari tot 23 maart in Aken en Heerlen plaats vindt.