Mimosas

image description
  • Frankrijk, Marokko, RoemeniĆ«, Spanje, 2016 / 96 minuten
  • Regie: Oliver Laxe
  • Met: Ahmed Hammoud, Shakib Ben Omar en Said Aag
  • In samenwerking met het Dutch Mountain Filmfestival
    De projector is weer gemaakt. Herkansing!

deze film draait op:

Mystieke wijsheid en poƫtische suggestie gaan hand in hand in deze onder Herzogiaanse (Aguirre, der Zorn Gottes en Fitzcarraldo) omstandigheden in het Marokkaanse Atlasgebergte gedraaide queeste: om de wens van een stervende sjeik te vervullen, moet een drietal mannen vrijwel onbegaanbare bergpassen en andere gevaren trotseren.

Regisseur Oliver Laxe trotseerde met cast en crew de ontberingen van het ruige Atlasgebergte in Marokko om op 35mm een spirituele western te draaien. Die verhaalt over een karavaan op weg naar de eeuwenoude stad Sijilmasa, waar een stervende sjeik begraven wil worden. Maar de dood wacht niet, en bang voor de wrede omstandigheden op de bergpassen laten zijn begeleiders hem achter. Alleen Ahmed en Said voelen zich geroepen de laatste wens van de sjeik te vervullen.

Als profetisch redder uit een parallelle, eigentijdser wereld, wordt Shakib (onweerstaanbaar enigmatisch gespeeld door Shakib ben Omar) uitgekozen om hen bij te staan tijdens de gevaarlijke reis. Een beeldschoon reisverslag en studie van een landschap, maar bovenal een mysterieuze parabel over de ongrijpbare krachten van geloof, kennis en lot.

Oliver Laxe werd in 1982 in Parijs geboren als zoon van Spaans-Galicische emigranten. Hij studeerde film aan de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona voordat hij naar Londen vertrok om zijn eerste korte film Y las chimeneas decidieron escapar op te nemen. Zijn speelfilmdebuut You Are all Captains won de Fipresci in Cannes 2010. Zijn speelfilm Mimosas werd geselecteerd voor de Semaine de La critique, Cannes 2016, en won daar meer dan terecht de Grand Prix. Te zien op donderdag 22 en vrijdag 23 februari.Prijzen: Cannes Film Festival, Buenos Aires International Festival of Independent Cinema, Cairo International Film Festival, Seville European Film Festival.Voor wat meer achtergrondinformatie verwijzen we graag naar een Engelstalig interview met regisseur Oliver Laxe op de site van Eyeforfilm.co.uk.
50 jaar Arthouse Film in Heerlen


Ziet u hierboven geen filmpje? Klik dan hier.
Logo 50jr _arthouse