The Square

image description
  • Denemarken, Frankrijk, Verenigde Staten, Zweden, 2017 / 142 minuten
  • Regie: Ruben Östlund
  • Met: Claes Bang, Elisabeth Moss, Christopher Laesso e. a.
  • Op zondagmiddag 21 januari is er een lezing door filosoof René Gabriels
    Winnaar van de Gouden Palm in Cannes en grote kanshebber bij de aanstaande Oscars

deze film draait op:

Bijtende komedie van Ruben Östlund (Turist, Play) over de ijdele curator van een museum voor moderne kunst wiens wereld aan het wankelen wordt gebracht na de diefstal van zijn iPhone.

Östlund fileert vakkundig wat er mis is in de kunstwereld en in de westerse maatschappij. Kwetsbare groepen uit de samenleving worden onbeschaamd gebruikt om kapitaal en (media-)aandacht te genereren. De persoon die zich daartegen afzet heeft nobele idealen, maar kan of wil niet zien dat materialisme en de zucht naar macht ook zijn leven al beheersen. Het beeld van een kunstenaarselite die geen oog meer heeft voor de maatschappij wordt al snel uitgebreid tot een vlijmscherp portret van een hele maatschappelijke bovenlaag die mededogen en moraal heeft uitbesteed.

Er zijn twee verhaallijnen: de ene op micro-niveau, waar we de museumdirecteur geconfronteerd zien met zijn eigen vooroordelen en privileges en de andere op macro-niveau waar we hem bezig zien tijdens de openingsperikelen van de tentoonstelling The Square. Als een groep jonge reclamemakers hem een controversiële campagne aansmeert, komt hij van de regen in de drup. Komisch hoogtepunt van de film - en typerend voor Östlunds stijl - is de bijzonder ongemakkelijke scène waarin de act van een performance artist tijdens een galadiner voor geldschieters totaal ontspoort. (M.v.H.)

Winnaar van de Gouden Palm in Cannes.50 jaar Arthouse Film in Heerlen


Ziet u hierboven geen filmpje? Klik dan hier.
Logo 50jr _arthouse