À Plein Temps krijgt een landelijke release op initiatief van Filmhuis De Spiegel

In 2021 maakte À Plein Temps veel indruk op diverse filmfestivals, waar hij onder andere op het filmfestival van Venetië in de prijzen viel. Toch vond de film geen distributeur in Nederland. Op initiatief van programmeur Immanuel Verhoeven van Filmhuis De Spiegel in Heerlen krijgt de film alsnog een landelijke release. Vanaf 29 december in de filmtheaters te zien.

Over de film:

Elke dag haast Julie zich van haar werk in een luxehotel in de drukke Parijse binnenstad terug naar het platteland om voor haar twee kinderen te zorgen. Door het onophoudelijke ritme van wassen, strijken, eten klaarmaken, rekeningen betalen, ophalen, afzetten en inkopen doen weet de alleenstaande moeder vaak niet waar haar hoofd staat.

Wanneer ze eindelijk een sollicitatiegesprek heeft geregeld voor een baan die meer bij haar ambities past, breekt er een landelijke staking van het openbaar vervoer uit. Het fragiele evenwicht waar ze zo hard voor gewerkt heeft, dreigt uit balans te raken.

Recensies:

★★★★ – Nederlands Dagblad – ”Maar al te vaak krijgen te klein bevonden filmpareltjes geen Nederlandse bioscoopuitgifte. Verzet daartegen kan zinvol blijken. Dat blijkt nu À Plein Temps alsnog in maar liefst veertig Nederlandse filmhuizen draait dankzij de persoonlijke inspanningen van Immanuel Verhoeven, programmeur bij Heerlens Filmhuis De Spiegel.”

★★★★ – Nrc – ”À Plein Temps’ is een overdonderende film over de precaire situatie van vrouwen die moeten redderen, rennen en razen om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Parool – ”À plein temps werd niet opgepikt door Nederlandse filmdistributeurs, maar krijgt nu toch een landelijke release dankzij Filmhuis De Spiegel in Heerlen. Dat is mooi, want de film is een rijk geschakeerd portret van een vrouw die probeert controle over haar leven te hebben.”

★★★★ – Trouw – ”Er is ook wel degelijk hoop: de film is vergevingsgezinder dan de werkelijkheid die hij laat zien. Dat is fijn voor Julie en het is fijn voor de kijker. Tegelijk weet je, en dat is een pijnlijk besef, dat veel mensen precies zoals Julie door de dagen worden gejaagd.”

★★★★½ – Cinemagazine – ”De film, die op het filmfestival van Venetië de prijs voor beste regisseur en beste actrice won, is gek genoeg niet aangekocht door één van de bestaande Nederlandse distributeurs, maar dankzij programmeur Immanuel Verhoeven van Filmhuis De Spiegel in Heerlen krijgt deze niet te missen Franse film toch een brede release in de Nederlandse filmtheaters. Gaat dat zien.”

★★★★ – Volkskrant – ”Actrice Laure Calamy draagt de film, bovenal met haar gezicht, waarop de zorgen, en paniek, geleidelijk meer vat krijgen. Ze slaan almaar diepere barsten in Julie’s professionele glimlach en onmiskenbare ambitie.”

Filmkrant – ”Het uitstekende À Plein Temps volgt koortsachtig een alleenstaande moeder die bijna bezwijkt onder de druk. Niet aangekocht door Nederlandse distributeurs, maar gelukkig alsnog in de landelijke bioscopen te zien dankzij Filmhuis De Spiegel in Heerlen.”

★★★½ – Telegraaf – ”Als spiegel van het moderne leven voelt A plein temps van de Franse schrijver-regisseur Eric Gravel op een confronterende manier herkenbaar. Want we hebben ’t maar druk, druk, druk met het in de lucht houden van al die verschillende ballen.”

★★★★ – In de Bioscoop – ”Op papier is À Plein Temps een sociaal drama over de maalstroom van een Parijs arbeidersbestaan. Gelukkig komt degene die in dat geval een dertien in een dozijn-film verwacht, bedrogen uit: door de golvende geluidsband en de indringende montage kijkt het op zichzelf alledaagse verhaal weg als een tikkende tijdbom.”

Klik hier voor meer informatie: https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1462/a-plein-temps/

De steden waar À Plein Temps te zien zal zijn:

Almere: Het Nieuwe Filmhuis
Alphen aan den Rijn: Filmtheater Parkvilla
Apeldoorn: Gigant
Amersfoort: De Lieve Vrouw
Amsterdam: EYE Filmmuseum
Amsterdam: Filmhallen
Amsterdam: Filmtheater De Uitkijk
Arnhem: Focus Filmtheater
Assen: De Nieuwe Kolk

Bergen: Filmtheater Cinebergen
Bergen op Zoom: C-Cinema
Bussum: Filmhuis Bussum

Delft: Filmhuis Lumen
Den Bosch: Verkadefabriek
Deventer: Mimik
Doetinchem: Amphion Theater
Dordrecht: The Movies
Drachten: Schouwburg De Lawei

Eindhoven: Natlab
Emmen: Filmhuis Emmen
Enschede: Concordia Film

Geldermalsen: Filmtheater LingeFilm
Goes: Podium ’t Beest
Gouda: Filmhuis Gouda
Groningen: Forum

Haarlem: Filmkoepel
Haarlem: Schuur
Heerenveen: Filmhuis – De Bios
Heerlen: Filmhuis De Spiegel
Hengelo: Filmhuis Hengelo
Hilversum: Filmtheater Hilversum
Houten: Aan de Slinger
Hulst: Koning van Engeland

Kampen: Filmhuis Kampen

Leeuwarden: Slieker Film

Maastricht: Lumière Cinema Restaurant Café
Middelburg: Cinema Middelburg

Nijmegen: Lux

Oudenbosch: Filmtheater Fanfare

Roermond: ECI Cultuurfabriek
Roosendaal: C-Cinema
Rotterdam: LantarenVenster

Sittard: Filmhuis De Domijnen
Sneek: Cinesneek
Soest: Filmhuis Artishock
Stadskanaal: Filmhuis Stadskanaal

Tilburg: Filmhuis Cinecitta

Utrecht: Filmtheater ’t Hoogt

Venlo: De Nieuwe Scene
Voorschoten: Filmtheater Voorschoten

Wageningen: Filmhuis Movie W
Weesp: Theater City of Wesopa
Wijk bij Duurstede: Calypso Theater
Winterswijk: Skopein

Zaandam: Filmtheater De Fabriek
Zierikzee: Filmtheater Zierikzee
Zwolle: Filmtheater Fraterhuis

De steden waar À Plein Temps als voorpremière te zien is geweest:

Vlissingen: CineCity
Terneuzen: CineCity
Zutphen: Luxor Theater