Filmhuis De Spiegel graaft unieke film van Franco Piavoli op uit de Italiaanse filmgeschiedenis

Wekelijks, zo niet dagelijks, komen er een hoop films uit. Maar soms zijn er ook pareltjes die überhaupt nooit in Nederland op het grote doek te zien zijn geweest. Na meer dan een kwart eeuw graaft Filmhuis De Spiegel Voci Nel Tempo op uit de Italiaanse filmgeschiedenis om de film voor het eerst in Nederland te vertonen.

Franco Piavoli werd in 1933 geboren in de omliggende regio van Lombardije en studeerde rechten aan de Universiteit van Pavia. Hij begon zijn artistieke carrière in de schilderkunst en fotografie voordat hij zich in 1954 tot cinema wendde. Piavoli werd ooit ontdekt door Marco Bellocchio en bewonderd door Andreï Tarkovski en Bernardo Bertolucci, en heeft sinds de jaren ’50 een uniek maar weinig bekend oeuvre opgebouwd. Telkens komt zijn geboortestreek terug: Lombardije, een plek waarvan hij de pracht steeds weet te etaleren met sublieme beelden en natuurgeluiden.

Piavoli neemt in zijn films het publiek mee naar een andere wereld. Zijn visuele symfonieën, praktisch zonder dialoog, zijn vaak een kruising tussen documentaire en speelfilm. Regisseurs zoals Joris Ivens en Robert Bresson prikkelden zijn creativiteit, net als de wetenschap en allerlei andere kunstvormen. Zijn oeuvre is een ode aan de pracht en grootheid van de natuur, die hij in zijn dorp en nabije omgeving wist te vinden.

Voci Nel Tempo (Franco Piavoli)

We volgen de seizoenen van het leven. Te beginnen met de kindertijd, gevolgd door de verrassingen en tegenslagen van de adolescentie. De weg naar volwassenheid brengt behalve teleurstellingen ook de geneugten van de liefde met zich mee, die bezegeld worden in het huwelijk. In de herfst voeren de weemoedige overpeinzingen van de oude man de boventoon. De rivier stroomt langzaam, de bomen lijken kaal, maar in de knoppen zitten de nieuwe blaadjes al klaar.

Voor meer informatie: https://filmhuisdespiegel.nl/programma/1695/voci-nel-tempo-inleiding-kevin-toma/