Start van filmvertoningen in het café van het VJV (Vormingswerk Jonge Volwassenen) Inpoet aan de Klompstraat.
Oprichting van Cineclub Inpoet, een werkgroep met vrijwilligers onder leiding van een medewerker van Inpoet. De filmvertoningen vinden plaats op de zolder van het Inpoetpand onder gebrekkige omstandigheden.
Verhuizing van VJV Inpoet naar het pand Akerstraat 88. De naam Cineclub Inpoet verandert in Filmhuis Heerlen. De accommodatie van de zaal is beter dan op het vorige adres, maar nog verre van ideaal, omdat deze ook gebruikt wordt voor andere doeleinden. Begin met de verbouw van een bijgebouw van pand Akerstraat 88 door vrijwilligers tot een filmhuis.
Ingebruikname van het bijgebouw van pand Akerstraat 88. Dit gebouw heeft een café, een projectiecabine en een trapsgewijs oplopende zaal met 80 stoelen. VJV Inpoet wordt opgeheven. Het filmhuis wordt een zelfstandige stichting met als naam Filmhuis De Spiegel.
Het pand Akerstraat 88 wordt verkocht, waardoor het Filmhuis moet verhuizen. Een nieuwe, tijdelijke locatie wordt gevonden bij café de Nor aan de Geerstraat. Op deze kleine maar gezellige locatie zijn de voorzieningen heel basaal. De filmzaal is erg klein en het zaalverloop is heel licht getrapt. Het Filmhuis heeft geen eigen foyer en het aantal filmvoorstellingen is beperkt.
Door afbraak van het pand van de Nor aan de Geerstraat raakt het Filmhuis haar huisvesting kwijt. Na overleg met de Stadsschouwburg Heerlen lukt het om in het najaar van 1995 de programmering te hervatten in de kleine zaal van de schouwburg. Tegelijk schakelt het Filmhuis over van 16 naar 35 mm projectie. Hierdoor en door de voorzieningen, die al in de schouwburg aanwezig zijn, neemt de kwaliteit van de filmvoorstellingen in grote mate toe.
Het Filmhuis breidt haar programmering uit van één naar twee films per week. Het aantal draaidagen stijgt van twee naar vier dagen per week.
Het Filmhuis verhuist weer en nu naar een zaal op de vijfde en zesde verdieping van het voormalige warenhuis Schunck, dat na een ingrijpende restauratie en verbouwing het Glaspaleis wordt genoemd.
Het Filmhuis beschikt er over een zaal met uitzicht over Heerlen, een tribune van 90 zitplaatsen, een nieuwe projector, een uitstekende geluidsinstallatie en een aantal randvoorzieningen die een goede filmvoorstelling garanderen. Het aantal voorstellingen wordt uitgebreid naar vijf per week.
Indienstneming van een directeur in verband met verdere professionalisering en de realisatie van een eigen en definitieve locatie van het Filmhuis.
25-jarig bestaansfeest van stichting Filmhuis De Spiegel.
We hebben op verzoek van de gemeente onze plannen samen met de Stichting BOEI voor een nieuw filmtheater in het Royal-Complex uitgewerkt.
We hopen u hierover meer te kunnen vertellen in de loop van 2018.
Filmhuis De Spiegel vierde op 24 februari dat 50 jaar geleden in Heerlen voor het eerst films werden vertoond buiten de bestaande bioscopen om. Dat was aan de Klompstraat in vormingscentrum Inpoet, waar Richard Verheul de Cineclub oprichtte en de stad kennis liet maken met de Nouvelle Vague, de Italiaanse Neo Realisten en de Russische Avantgarde. Hieruit is later de Stichting Filmhuis De Spiegel voortgekomen.
Filmhuis De Spiegel stond stil bij deze mijlpaal met de vertoning van een bijzondere film “Les Uns et les Autres” én ons feestelijk avondprogramma Wintergasten, waarbij 8 gasten hun liefde voor film met ons deelden.
We deden dit in het inmiddels 80 jaar oude Royal Theater
Vrijwilliger Huub L’Ortije was tot 2012 penningmeester en heeft wat stukjes geschreven over de geschiedenis van Filmhuis De Spiegel onder de titel de Penningmeester vertelt, die u hier kunt lezen.