Kom en Zie

Russische Republiek, 1985 / 146 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Elem Klimov
Met: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova en Liubomiras Laucevicius

Wit-Rusland, 1943. De SS en Hitlers Wehrmacht houden huis onder de bevolking van de dorpjes in de uitgestrekte Sovjet-Unie. De vijftienjarige Florja vindt een geweer, waarna hij zich meteen bij de lokale vrijheidsstrijders aansluit. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Florja later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de Duitsers willen zijn dorp bombarderen.

Regisseur Elem Klimov zet alle middelen in om een bijna fysieke ervaring van de oorlog over te brengen. Kom en Zie werd een woeste, lyrische koortsachtige droom, waarin het geweld, de razernij en de verschrikkingen van de oorlog heel dichtbij komen. Klimov was zich bewust van het confronterende karakter van zijn film, die hij zag als een noodzakelijke getuigenis, een testament voor de immense tragedie die een heel volk is aangedaan.

Bijzonderheden
Kom en Zie – een adaptatie van de gelijknamige roman van Aleksandr Adamovitsj – is een van de klassiekers die door de Russische productiemaatschappij Mosfilm is gerestaureerd. Mosfilm werd opgericht in 1923 en richt zich op het behoud en de verspreiding van meesterwerken van de Russische Cinema, waarvan een aanzienlijk deel werd geproduceerd tijdens de Sovjet-Unie.

Kom en Zie is een éénmalige, unieke voorstelling die je waarschijnlijk niet wilt missen.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - NRC - "Kom en Zie is met regelmaat uitgeroepen tot de beste oorlogsfilm aller tijden en is nu in een gerestaureerde versie opnieuw te zien in het filmhuis; de enige plek om de film echt te kunnen ondergaan."