Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer

Italië/Russische Republiek, 2019 / 97 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldAngst
Regie: Andrej Andrejevitsj Tarkovski

Liefdevolle documentaire over het leven en werk van Andrej Tarkovski, geregisseerd door zijn zoon. Bijzonder is dat Tarkovski zijn verhaal zelf vertelt, waarbij hij zijn herinneringen, zijn kijk op kunst en zijn ideeën over niets minder dan de betekenis van het menselijk bestaan met ons deelt. Dankzij zeldzame audio-opnamen kun je je onderdompelen in de mysterieuze wereld van Tarkovski's filmisch universum, dat eindelijk voor ons ontsloten wordt.

De zoon van Andrej Tarkovski maakt gebruik van nooit eerder uitgebrachte opnames van gedichten van Arseni Tarkovski, een van de grootste Russische dichters van de 20e eeuw en de vader van regisseur Andrej Tarkovski. De poëzie van Arseni heeft grote invloed gehad op de films van Andrej, die een diepe culturele en spirituele band had met zijn vader. De documentaire bestaat verder uit fragmenten uit de meesterwerken van de regisseur, zeldzame foto's, video's en beelden die zijn gemaakt op de plaatsen waar Tarkovski woonde en zijn films maakte, in Rusland, Zweden en Italië, en zijn adoptiehuis.

In de loop der jaren hebben filmliefhebbers vele theorieën geopperd in een poging om Tarkovski's films te verklaren. Maar wat vond Tarkovski er zelf van? Wat waren de principes die hem hebben geleid bij het maken van zijn meesterwerken? Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? Wat heeft hij meegemaakt en wat wilde hij delen met de mensen die zijn films hebben bekeken? Zou het mogelijk zijn meer dan dertig jaar na zijn dood de stem van de regisseur weer te horen terwijl hij praat over zijn leven, zijn beroep, zijn roeping? Tarkovski's zoon probeert antwoord te geven op die vragen en brengt je terug naar de oorsprong van Tarkovski's beelden en ideeën.

Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer is een waardige en liefdevolle afsluiting van ons retrospectief van Andrej Tarkovski.

Bijzonderheden
Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen de documentaire wel met Nederlandse ondertiteling.

De voorstelling van 20 september is de laatste gelegenheid deze documentaire bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!