Sátántangó

Hongarije, 1994 / 439 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Béla Tarr
Met: Mihály Vig, Putyi Horváth en Lászlo Lugossy

De Hongaarse regisseur Béla Tarr wilde eigenlijk in 1985 al László Krasznahorkai's roman Sátántangó verfilmen, maar de politieke constellatie in het Hongarije van die tijd stond de productie in de weg. Negen jaar later kon het wel en dat resulteerde in Tarrs magnum opus, een zeven-en-een-half uur durende vertelling, vol lange takes en geschoten in hypnotiserend zwart-wit, die niet alleen gezien kan worden als een allegorie op de val van het communisme, maar ook als een messcherpe analyse van wat de menselijke beschaving nu eigenlijk voorstelt.

Béla Tarr situeerde de handeling in een morsig Hongaars dorpje; de hoofdpersonen zijn de werknemers van een voormalige collectieve boerderij. De communistische utopie is ingestort, maar geen van de dorpelingen slaat de vleugels uit; ze beschikken over geld, maar kiezen voor een ledig bestaan in de kroeg of in het bed van de overspelige vrouw van Schmidt. Dan doemen geruchten op dat de doden uit hun graven zijn opgestaan…

Sátántangó behoort met Kárhozat (1988) en Werckmeister Harmóniák (2000) tot een trilogie die tot stand kwam in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai. Alle drie de films zijn op te vatten als commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet.

Wie durft het aan om dit meesterwerk in alle rust te ondergaan in het Royal Theater?

Bijzonderheden
In het kader van levensveranderende voornemens voor het nieuwe jaar mag u deze eenmalige, unieke voorstelling van Sátántangó natuurlijk niet missen. Uiteraard heeft deze bijzondere film een aantal pauzes: een half uur pauze rond 15.20 om een kop koffie te drinken of een wandeling te maken en een uur pauze rond 18:00 om een hapje te eten. Als een miniserie is Sátántangó verspreid over drie delen: deel één duurt 137 minuten, deel twee duurt 125 minuten en het laatste deel duurt 177 minuten.

Het programma ziet er als volgt uit:

(13.00) Deel 01
(15.20) Pauze
(15.50) Deel 02
(18.00) Pauze
(19.00) Deel 03

Toegangsprijzen:
Spiegelpas: € 15,00
Geen Spiegelpas: € 17,50

Naderhand drinken we een biertje op de overwinning.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Trouw - ''Om te beginnen is het nauwelijks mogelijk de grootsheid van Béla Tarrs 7,5 uur durende Sátántangó in 350 woorden over te brengen. [...] Als iemand een rijtje monumentale verbeeldingen van de ondergang op zou stellen, zal Sátántangó daar zeker bij staan. Neem een werkdag vrij en zie een film die je nooit meer vergeet.''