Être et Avoir

Frankrijk, 2002 / 104 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Nicolas Philibert
Met: Georges Lopez, Axel Thouvenin en Alizé

In een dorpje in de Auvergne geeft Georges Lopez in zijn eentje les aan een klasje met dertien kinderen van vier tot twaalf jaar. Geduldig en liefdevol onderwijst hij deze verschillende kinderen met een verschillende leeftijd, karakter en niveau. Van de strenge winter tot aan de zomervakantie volgen we hun leerproces, afgewisseld met lyrische beelden van het veranderende landschap in deze dunbevolkte streek.

Regisseur Nicolas Philibert filmde de kinderen ook thuis op de boerderij, als ze aan het werk zijn of op hun huiswerk zitten te zwoegen, al dan niet ‘geholpen’ door hun ouders. Het einde van de documentaire is ook het einde van de loopbaan van de onderwijzer: hij gaat met pensioen en neemt geëmotioneerd afscheid.

Hartverwarmende, ontroerende en grappige momenten passeren de revue, zoals wanneer de kinderen worstelen met de moderne techniek van een kopieerapparaat. En de scènes bij het afscheid voor de zomervakantie blijven in het geheugen gegrift. Met veel liefde gemaakte, ontroerende documentaire over een van de vele honderden Franse dorpsschooltjes, waar alle leerlingen in één klas passen. Gerestaureerde moderne klassieker.

Bijzonderheden
Om Contact Film een laatste keer te eren vertoont Filmhuis De Spiegel een jaar lang iedere maand een bijzondere film uit hun rijke collectie. We hebben ervoor gekozen om van ieder continent een titel te vertonen, van klassieker tot genrefilm.

Lees hier ons eerbetoon aan Contact Film.

Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen Être et Avoir wel met Nederlandse ondertiteling.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - NRC - "Tot tranen toe geroerd, weergaloos mooie, meesterlijke documentaire.''
★★★★★ - Volkskrant - ''Hartveroverende film … Schitterend portret van de voorbijglijdende tijd.''