FILMCURSUS 01: HET (BERG)LANDSCHAP IN DE WESTERN

2021 / 120 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Met: Jan Salden

In november start Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater met een nieuwe filmcursus. Deze filmcursus wordt gepresenteerd door Jan Salden, docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film en dan in het bijzonder de western. De filmcursus ‘De terugkeer van de western’ heeft tot doel de western in een historische context te plaatsen en de importantie van de western voor het medium film aan te tonen. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van de western behandeld worden, en vier filmvertoningen waarbij we samen naar een western kijken.

FILMCURSUS 01: HET (BERG)LANDSCHAP IN DE WESTERN

Zinderende woestijnen, oneindige prairies, diepe canyons en haast onoverbrugbare bergen. Het zijn de landschappen van de western. Er is geen genre waar het landschap zulk een grote rol speelt als in de western. Maar binnen dit genre is het landschap ook veel meer dan een decor. De western is een genre dat floreert bij tegenstellingen en misschien de belangrijkste tegenstelling, zo schreef Jim Kitses in zijn boek 'Horizon West' is die tussen 'Wilderness' (lees natuur) en 'Civilization' (lees cultuur) waar weer alle andere tegenstellingen uit voorkomen. Het landschap is dus een aanjager van de dramatiek en krijgt eerder de status van een personage dan van een decor.

Regisseur Anthony Mann zou in de jaren vijftig de western een nieuwe injectie geven met een aantal bijzondere westerns. Mann gebruikte vooral het berglandschap in de westerns die hij met James Stewart maakte. Het berglandschap leverde in al die films indrukwekkende beelden op maar voor Mann was vooral van belang om te tonen hoe de karakters in het landschap stonden om zoiets te kunnen zeggen over hun karakters en psychologie.

Bijzonderheden
Klik hier voor verdere informatie over de hele filmcursus.

Amrand Leenaers

Jan Salden bezocht ongeveer 10 jaar geleden Almería, de plek waar de nodige spaghettiwesterns gedraaid zijn en waar nog een aantal westernstadjes staan.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!