Turn Your Body to the Sun

Nederland, 2021 / 93 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Aliona van der Horst
Met: Sana Valiulina en Dinar Valiulina

De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk.

Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Tien jaar verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader, of werd hij verraden?

Zoals regisseuse Aliona van der Horst in haar vorige documentaire Liefde is Aardappelen het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, zo gebruikt ze in Turn Your Body To The Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige en ontroerende historische verkenning.

Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de documentaire vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 03 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - NRC - ''Turn Your Body to the Sun ontrolt zich via treffende archiefbeelden die soms de vertelstem versterken en soms hun eigen verhaal vertellen. Alleen het begin al: Stalin en Hitler die in close-up een glas water drinken - twee wrede kolossen die Sandar vermalen. Of neem de naakte Sovjetsoldaten die een rivier oversteken met paarden en geschut: een poëtisch beeld van menselijke fragiliteit in een oorlog.''
★★★★☆ - Volkskrant - ''De documentaire Turn Your Body to the Sun is een bijzonder geslaagde poging om de anonieme geschiedenis van een vader in krijgsgevangenschap zo dichtbij mogelijk te brengen.''