L'événement

Frankrijk, 2021 / 100 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstDiscriminatie
Regie: Audrey Diwan
Met: Anamaria Vartolomei, Sandrine Bonnaire en Luàna Bajrami

Het is 1963. Anne is een ambitieuze student die op de drempel van afstuderen staat. De enige manier waarmee ze zich kan ontworstelen aan het Franse arbeidersmilieu waarin ze opgroeide. Maar dan wordt ze onverwachts zwanger. Terwijl haar eindexamens naderen besluit Anne het heft in eigen handen te nemen. Met het risico hiervoor in de gevangenis te belanden, want abortus is illegaal in Frankrijk.

Voor haar tweede speelfilm nam regisseuse Audrey Diwan de (gelijknamige) roman van Annie Ernaux als uitgangspunt. Ze vermeed historische setting en bij boekverfilmingen geijkte verteltechniek om de kijker zoveel mogelijk in de huid te laten kruipen van Anne.

Audrey Diwan won voor haar aangrijpende film de Gouden Leeuw op het afgelopen filmfestival van Venetië. De jonge Frans-Roemeense actrice Anamaria Vartolomei was een revelatie op het filmfestival en werd alom geprezen voor haar vertolking.

Bijzonderheden
De voorstelling van maandag 23 mei is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''De toon van L’événement is gedecideerd, maar nooit drammerig. De jarenzestigaankleding is fraai maar niet overheersend: de film heeft ook iets tijdloos, waarmee Diwan de strijd van Anne dichterbij haalt. Zo wordt het intieme verhaal van één ambitieuze student een veelomvattend, indrukwekkend drama.''
★★★★☆ - Focus Knack - ''Gaandeweg zwelt het vrij klassieke L'événement aan tot een thriller, maar dan één van het rauwe, realistische soort, zonder een spat sentiment en zonder prekerigheid.''