Babi Yar. Context

Oekraïne, 2021 / 121 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarAngst
Regie: Sergei Loznitsa
Met: Dina Pronicheva, Hans Franks en Nikita Khrushchev

De Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa reconstrueert de massa-executie van 33.771 Joden door de nazi’s in het Babi Yar ravijn aan de hand van nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Tijdens zijn jeugd woonde Loznitsa dicht bij Babi Yar, in de buurt van Kyiv. Vanaf zijn tiende wandelt hij, zonder het te weten, vrijwel dagelijks langs de randen van een massagraf. Op een dag ziet hij een nieuw monument met inscriptie in het Russisch. Maar voor wat? Zijn ouders geven geen antwoord op zijn vragen. De gruwelen van Babi Yar worden verzwegen.

De documentaire Babi Yar. Context is volledig opgebouwd uit archiefmateriaal en schetst de historische context van dit bloedbad. De beelden spreken voor zich. Ze getuigen van de plooibaarheid van de plaatselijke bevolking. Velen zagen de Duitsers als bevrijders. Alles was beter dan het wrede bewind van Stalin. De Joden, hun directe buren, werden als zondebok en Sovjet-sympathisanten weggezet. Posters van Hitler werden gewillig op ramen geplakt, en na de oorlog weer net zo gemakkelijk verwijderd.

Met de documentaire Babi Yar. Context beantwoordt Loznitsa alsnog de vragen uit zijn jeugd. Hij gaat terug in de tijd, naar een massa-executie die zo’n tachtig jaar geleden plaatsvond in het door Duitsland bezette deel van de Oekraïne. Wat is er in Babi Yar gebeurd tijdens die twee dagen in september 1941?

De documentaire is geen afrekening. Verwijten aan de Duitsers en de Russen zijn snel gemaakt, maar Sergei Loznitsa ziet een dieperliggend probleem. Erover spreken brengt schaamte en angst met zich mee.

Babi Yar. Context is een indrukwekkende en onvergetelijke documentaire.

Bijzonderheden
Een éénmalige, unieke voorstelling die je gezien moet hebben.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Trouw - ''Het belang van Babi Yar. Context valt nauwelijks te overschatten. Regisseur Sergei Loznitsa, die zich zegt toe te leggen op de studie van dehumanisering, vindt dat je mensen in extreem moeilijke omstandigheden niet kunt veroordelen, maar dat je wel op de situatie kunt reflecteren. En dat is precies wat hij in zijn film doet.''
★★★★☆ - Volkskrant - ''Zijn documentaire Babi Yar. Context bevat uitsluitend filmmateriaal uit Duitse en Russische archieven: afwisselend kraakheldere en verweerde beelden, opgepoetst en geboetseerd tot een indrukwekkende kroniek.''