Nudo Mixteco

Mexico, 2021 / 91 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaar
Regie: Ángeles Cruz
Met: Sonia Couoh, Noé Hernández en Myriam Bravo

Tijdens het feest van San Mateo, de patroonheilige van het gelijknamige dorp, keren María, Esteban en Toña vanuit diverse richtingen terug naar hun geboorteplaats. Maria begraaft haar moeder, Esteban keert na vijf jaar werken in de VS onverwachts terug en Toña vluchtte naar de hoofdstad, weg van haar oom die haar als kind misbruikte.

De drie levens kruisen elkaar in een Mixtec-gemeenschap in de hooglanden van de Mexicaanse staat Oaxaca. De Sierra Mixteca – een bergachtig gebied tussen Puebla en Oaxaca – wordt ook wel 'Nudo Mixteco' genoemd. Een letterlijke vertaling van de filmtitel geeft ‘Mixteekse knoop’, verwijzend naar de drie verhalen die elkaar kruisen.

De drie afzonderlijke verhalen raken elkaar telkens een kort ogenblik en rijgen zich zo aaneen tot een mozaïekvertelling, die een bijzonder beeld schetst van de lokale cultuur waarin regisseuse Ángeles Cruz zelf opgroeide. Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering die als geschillenraad fungeert vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en de gevaren aan het licht komen via de lotgevallen van de hoofdpersonen.

Met dit indrukwekkende speelfilmdebuut onderzoekt Ángeles Cruz de impact van migratie en de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd in een traditionele leefgemeenschap. Nudo Mixteco is een krachtig portret van een modern, landelijk Mexico dat nog steeds in het verleden leeft.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 29 juni is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''Aan niets is te merken dat het sterk geacteerde, scherp geobserveerde Nudo Mixteco een debuut is. Cruz, die eerder werkte als actrice, weet precies wat ze wil laten zien en gebruikt geen woord of beeld te veel. Ze toont de schoonheid van de streek waar ze vandaan komt én de verborgen lelijkheid — allebei even adembenemend.''
★★★★☆ - Trouw - ''Knap zoals de drie verhalen elkaar raken en tezamen, als in een mozaïek, een blik geven in een oude wereld waarin moedige vrouwen voorzichtig van zich af beginnen te bijten.''