Lunana, A Yak in the Classroom

Bhutan, 2020 / 110 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Pawo Choyning Dorji
Met: Sherab Dorji, Pem Zam en Ugyen Norbu Lhendup

Een jaar voordat zijn vijfjarige contract bij de regering afloopt, moet de twintiger Ugyen les gaan geven aan een paar dorpskinderen in Bhutan. Hetgeen hem een visum voor Australiƫ kan opleveren, waardoor hij zijn droom zou kunnen waarmaken in de muziekwereld. Hij vertrekt met frisse tegenzin voor de achtdaagse tocht naar de Himalaya. Pas als zijn koptelefoon het begeeft, krijgt hij oog voor zijn sympathieke begeleiders en de schitterende omgeving.

De verheugde dorpsbewoners lopen hem een flink eind tegemoet om hem te verwelkomen. Een leraar raakt de toekomst aan, zegt het dorpshoofd. Nu hebben de kinderen misschien kans op een ander leven en komen er meer mogelijkheden vrij dan herder of verzamelaar van geneeskrachtige kruiden. Bij het zien van het barre dorpsleven wil Ugyen meteen rechtsomkeer maken. Het warme welkom van de kinderen en de spirituele kracht van de dorpelingen brengen hem echter tot inkeer en zullen zijn lot voorgoed veranderen.

Lunana: A Yak In The Classroom werd gefilmd dankzij de stroom van zonnebatterijen, omdat de regio, net als in de film, niet beschikt over de hoeveelheid elektriciteit die nodig is voor een gebruikelijke filmset. Het debuut van voormalig fotograaf Pawo Choyning Dorji was dit jaar de eerste film uit Bhutan die genomineerd werd voor Beste Internationale Film bij de Oscars.

Lunana: A Yak In The Classroom is een hartverwarmend en zelfverzekerd debuut dat met fijnzinnige humor en adembenemende beelden laat zien waarom persoonlijk welzijn in Bhutan zo hoog in het vaandel staat.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 29 juni is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - VPRO - ''Dit voor een Oscar genomineerde feelgooddrama heeft een simpel verhaal, maar is uitstekend verteld en onthult een beeldschone plek die nog maar zelden is vastgelegd.''
★★★★☆ - Trouw - ''Lunana, A Yak in the Classroom is een liefdevolle film uit het koninkrijk Bhutan.''