El Buen Patrón

Spanje, 2021 / 120 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruikSeks
Regie: Fernando León de Aranoa
Met: Javier Bardem, Manolo Solo en Almudena Amor

Javier Bardem speelt Blanco, de charmante, zorgzame en innemende directeur van Basculas Blanco, een fabriek ergens in een provinciestadje waar weegschalen worden geproduceerd. De kernwaarden van het familiebedrijf – ambitie, evenwicht en loyaliteit – staan hoog in zijn vaandel, en in grote letters op de muur geschilderd. Een oud model weegschaal, het universele symbool voor gerechtigheid, wordt prominent in beeld gebracht.

Het is een week voor de komst van het comité dat de jaarlijkse prijs voor beste onderneming komt uitreiken. Alles moet perfect in orde zijn. De ontslagen werknemer die voor de ingang van het bedrijf uit protest zijn tenten heeft opgeslagen, maakt natuurlijk geen goede indruk. Allengs lijken de goede bedoelingen van de baas verkeerd uit te pakken.

De stijl die regisseur Fernando León de Aranoa hanteert, doet denken aan het kenmerkende filmische sarcasme van de gebroeders Ethan en Joel Coen. De schrijver en regisseur toont zijn films regelmatig op filmfestivals over de hele wereld en sleepte daarmee talloze prijzen in de wacht. Met El Buen Patrón haalde hij een recordaantal van maar liefst 20 Goya-nominaties binnen.

Op sublieme wijze vertolkt Javier Bardem deze perfecte baas die het beste met iedereen lijkt voor te hebben. El Buen Patrón is een veel gelauwerde tragikomedie die een grote hit is in Spanje. Nu nog in Nederland.

Bijzonderheden
De voorstelling van zaterdag 09 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - NRC - ''In Spanje beroert de film een snaar: hij kreeg liefst 20 nominaties voor Goya’s, de Spaanse Oscars, en oogste er zes, waaronder beste film, regie, acteur en script. Acteur Javier Bardem is weergaloos''
★★★★☆ - VPRO - ''Javier Bardem is in grootse vorm als de charmante schurk Blanco, en de film – die kluchtig begint, maar steeds venijniger wordt – was in 2022 de grote winnaar bij de Goya’s waar de film zes van de maar liefst twintig nominaties verzilverde.''