Dwelling in the Fuchun Mountains

China, 2019 / 150 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngst
Regie: Gu Xiaogang
Met: Zhenyang Dong, Wei Mu en Hongjun Du

Op de viering van haar 70e verjaardag krijgt de bejaarde moeder van de familie Yu een beroerte, waardoor ze dement wordt. Wie zal voor haar zorgen? De vier broers worden geconfronteerd met cruciale veranderingen in hun onderlinge relatie. Het lot van de broers, verbonden door liefde en uitgedaagd door vragen en dilemma's, ontvouwt zich in de loop van de vier seizoenen.

We volgen een jaar uit het leven van de familie Yu in Fyuang, een Chinese provinciestad die weldra zal verdwijnen onder de vleugels van Hangzhou City. De familieleden zijn op zoek naar weelde en sociale status. Tegelijkertijd zijn ze getuige van de razendsnelle modernisering en schaalvergroting in het hedendaagse China.

Regisseur Gu Xiaogang was nog geen dertig toen hij Dwelling in the Fuchun Mountains regisseerde; het kostte hem twee jaar, met niet-professionele acteurs en persoonlijke leningen. In tegenstelling tot zijn voorgangers die de Chinese filmindustrie hervormden, van Chen Kaige tot aan Jia Zhangke, studeerde Gu Xiaogang geen film.

De titel van de film, Dwelling in the Fuchun Mountains, komt van een beroemd schilderij dat meer dan 600 jaar geleden met de hand werd gemaakt door Huang Gongwang (1269 - 1354). Geschilderd in de klassiek Chinese stijl. De regisseur behandelt diverse thema's van de Chinese cultuur door de film heen: de strijd tussen moderniteit en traditie, de manier waarop kunst zich verhoudt tot de werkelijkheid en de generatieconflicten.

Zijn speelfilmdebuut werd meteen geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes en was daarna te zien op tal van prestigieuze filmfestivals. Wat ons betreft een juweel van een film.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 27 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Iedere zomer organiseert het EYE Filmmuseum de speciale reeks Previously Unreleased, met titels die te zien waren op prominente filmfestivals in het buitenland, maar niet de Nederlandse filmhuizen bereikten. Ten onrechte meent ook Filmhuis De Spiegel, dat dit jaar wederom een bijzondere selectie speelfilms van de internationale filmfestivals naar Heerlen haalt. Het beeldschone Dwelling in the Fuchun Mountains is de eerste uit de reeks.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - ''Die bergen, oevers en eeuwenoude bomen keren voortdurend terug in het schitterende Dwelling in the Fuchun Mountains, als getuigen van een voortdenderende tijd. Het is cinema in de traditie van de grootste hedendaagse Chinese regisseurs.''
★★★★★ - Filmkrant - ''Met Dwelling in the Fuchun Mountains levert Gu Xiaogang een indrukwekkend regiedebuut af. Een schilderachtige familiekroniek vol contrast en reliĆ«f.''