107 Mothers

Oekraïne/Slowakije, 2021 / 93 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Regie: Péter Kerekes
Met: Maryna Klimova, Lyubov Vasylyna en Iryna Kiryazeva

Lesya zit voor de moord op haar man een gevangenisstraf van zeven jaar uit in de Odessa-vrouwengevangenis in Oekraïne. Als haar zoon Kolya daar geboren wordt, mag hij tot zijn derde verjaardag bij de andere kleine kinderen in de gevangenis blijven. Samen leiden ze naar omstandigheden een rustig en gemoedelijk leven.

Maar als de derde verjaardag van Kolya nadert en er nog geen opvang voor hem is gevonden, neemt de paniek bij Lesya toe. Bewaakster Iryna spoort haar aan om contact te zoeken met haar moeder en zus, zodat zij voor Kolya kunnen zorgen en hij niet in een opvanghuis terechtkomt. Het is het enige sprankje hoop dat ze heeft, terwijl het afscheid aanstaande is.

Voor zijn speelfilmportret van een jonge vrouw in een vrouwengevangenis deed de Slowaakse regisseur Péter Kerekes lang onderzoek in de Odessa-gevangenis in Oekraïne. Hij raakte er onder de indruk van hoe de opgesloten vrouwen het moeten zien te rooien – met elkaar, en met hun soms verwoeste levens.

Het ronduit prachtige 107 Mothers is geïnspireerd op de waargebeurde verhalen van 107 echte moeders in de Odessa-gevangenis.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.