The Real Charlie Chaplin

Groot-Brittannië, 2021 / 114 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngst
Regie: Peter Middleton en James Spinney
Met: Charles Chaplin, Jeff Rawle en Dickie Beau

Decennialang was hij de beroemdste man op aarde, voor wie enorme mensenmassa’s op de been kwamen. Bij velen vooral bekend als de komiek die de iconische zwerver The Tramp op het witte doek tot leven bracht en daarmee voor altijd vereenzelvigd werd. Hij wordt geroemd als groot regisseur van legendarische speelfilms als The Kid, Modern Times en The Great Dictator die nog altijd veel zeggingskracht hebben. Maar wie was de mens achter deze geniale alleskunner?

De bekroonde regisseurs Peter Middelton en James Sinney maakten een omvattende documentaire over één van de meest getalenteerde kunstenaars van de twintigste eeuw: Charlie Chaplin (1889 - 1977). Aan de hand van geënsceneerde beelden met nieuw ontdekte, authentieke audio-opnames van onder meer een interview van Chaplin met Life Magazine in 1966 en Chaplin’s persoonlijke archiefmateriaal, wordt Chaplin’s razendsnelle opkomst vanuit de sloppenwijken van Victoriaans Londen naar de hoogten van het supersterrendom in Hollywood geconstrueerd.

Tot het moment dat hij op schandalige wijze uit de gratie viel en zijn gloriejaren in een heel ander daglicht kwamen te staan. Door zijn leven te spiegelen aan een caleidoscoop van nooit eerder gehoorde stemmen – waaronder die van zijn kinderen en Effie Wisdom, een vriendin uit zijn kindertijd - werpt de documentaire nieuw licht op de vele kanten van een baanbrekend, controversieel en visionair artiest.

Gedurende zijn hele carrière heeft de media een grote rol gespeeld in de beeldvorming rondom Chaplin. Aanvankelijk in zijn voordeel, maar later draaide dit radicaal om en na intensieve bemoeienis van Amerikaanse overheidsinstanties die hem betichtten van communistische denkbeelden, moest hij zelfs de VS verlaten. The Real Charlie Chaplin is het ultieme portret van de mens achter de legendarische kunstenaar.

Bijzonderheden
Het is mogelijk kaarten te reserveren via onze website. De toegang is gratis.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Trouw - ''Charlie Chaplin werd de eerste geadoreerde filmster die overal mensenmassa’s op de been bracht. Deze documentaire, met een pracht van een kalme voice-over van Pearl Mackie, mooi archiefmateriaal en slimme visuele reconstructies, legt mooi uit hoe dat valt te verklaren.''
★★★★☆ - Nederlands Dagblad - ''De regisseurs van The Real Charlie Chaplin durven het aan om de lichtende en donkere kanten van hun onderwerp naast elkaar te laten staan. Ze laten het oordeel aan de kijker, maar tonen ook de onuitwisbare indruk die voortkwam uit Chaplins combinatie van talent en temperament.''