Knor

Nederland, 2022 / 72 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarAngst
Regie: Mascha Halberstad
Met: de stemmen van Kees Prins, Jelka van Houten en Loes Luca

Eigenlijk had Babs op een hondje gerekend, maar van opa, die speciaal voor haar negende verjaardag uit Amerika is overgekomen, krijgt ze een varkentje: Knor. Voor Babs is het liefde op het eerste gezicht, voor haar ouders ligt dat net even anders. Want tijdens een vrolijk rondedansje in de huiskamer poept Knor de hele boel onder. Hoog tijd voor een puppycursus.

Voor haar debuut zocht regisseuse Mascha Halberstad naar een verhaal dat zich zou lenen voor een stop-motion animatiefilm. Maar, in de geest van haar literaire held Roald Dahl, ook een donker randje mocht hebben. Ze vond het in ''De wraak van Knor'' van schrijfster Tosca Menten. Knor is dan ook meer dan alleen een familiefilm geworden.

Het is vermoedelijk de allerbewerkelijkste filmtechniek: stop-motion animatie. Nederland heeft een fraaie traditie in het genre, van Joop Geesink tot Job, Joris en Marieke. Zijn de laatsten ondertussen op computeranimatie overgestapt, regisseuse Mascha Halberstad beoefent in Knor het oude handwerk. Met verrukkelijk resultaat.

Bijzonderheden
Aanbevolen voor volwassenen én jonge liefhebbers vanaf 6 jaar.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - NRC - ''Stop motion, onder meer bekend van Wallace & Gromit, is een arbeidsintensieve techniek: regisseur Halberstad draaide haar film in 264 draaidagen in een loods in Arnhem. Het resultaat is een opvallend volwassen kinderfilm die op alle fronten overtuigt. De animaties zijn prachtig en de dialogen gevat: het uitmuntende tableau van stemacteurs geeft zelfs de kleinste rol kleur. En geen scène duurt langer dan nodig is om de kijker mee te slepen in het ontroerende én actuele verhaal.''