There is No Evil

Iran, 2020 / 151 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Mohammad Rasoulof
Met: Ehsan Mirhosseini, Shaghayegh Shoorian en Baran Rasoulof

Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader, maar niemand weet waar hij elke ochtend naartoe gaat. Pouya, een jonge dienstplichtige, kan zich er niet toe zetten een man te doden zoals hem is opgedragen. Javad, die is gekomen om zijn geliefde ten huwelijk te vragen, zit plotseling gevangen in een dilemma. Bharam, een verbannen arts, heeft besloten zijn nichtje eindelijk het geheim van zijn leven te onthullen. Deze vier verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Heshmat, Pouya, Bharam en Javad: alle vier worden ze door de Iraanse overheid onder druk gezet om ter dood veroordeelden te executeren. In de omnibusvertelling van regisseur Mohammad Rasoulof krijgt ieder van hen zijn eigen verhaal. Tussen verzet en overleven-door-aanpassing kiert toch een minieme ruimte voor persoonlijke vrijheid.

Met There Is No Evil legt schrijver-regisseur Mohammad Rasoulof de vinger op de zere plek: Iran is het land dat jaarlijks evenveel executies uitvoert als alle andere landen van de wereld samen. Zijn kritische houding tegenover het regime leverde de regisseur in 2017 een filmverbod en een gevangenisstraf van een jaar op. Desondanks blijft Rasoulof gewoon doorgaan met regisseren.

Bijzonderheden
De voorstelling van maandag 29 augustus is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

De Gouden Beer van het filmfestival Berlijn was twee jaar geleden voor There Is No Evil van de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof. Vier verhalen over vier mannen die zich gedwongen zien morele keuzes te maken onder een repressief regime.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - NRC - ''There Is No Evil, een zeer indrukwekkend Iraans vierluik over de doodstraf, won de Gouden Beer van Berlijn. Dat was al tijdens de Berlinale van 2020, maar door de coronapandemie werd de release in Nederland telkens uitgesteld. Regisseur Mohammad Rasoulof kon de prijs indertijd in Berlijn niet zelf in ontvangst nemen vanwege een uitreisverbod. De situatie werd er niet beter op: sinds vorige maand zit hij in de cel.''