À Plein Temps

Frankrijk, 2021 / 87 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Eric Gravel
Met: Laure Calamy, Anne Suarez en Geneviève Mnich

In 2021 maakte À Plein Temps veel indruk op diverse filmfestivals, waar hij onder andere op het filmfestival van Venetië in de prijzen viel. Toch vond de film geen distributeur in Nederland. Op initiatief van programmeur Immanuel Verhoeven van Filmhuis De Spiegel in Heerlen krijgt de film alsnog een landelijke release.

Elke dag haast Julie zich van haar werk in een luxehotel in de drukke Parijse binnenstad terug naar het platteland om voor haar twee kinderen te zorgen. Door het onophoudelijke ritme van wassen, strijken, eten klaarmaken, rekeningen betalen, ophalen, afzetten en inkopen doen weet de alleenstaande moeder vaak niet waar haar hoofd staat.

Wanneer ze eindelijk een sollicitatiegesprek heeft geregeld voor een baan die meer bij haar ambities past, breekt er een landelijke staking van het openbaar vervoer uit. Het fragiele evenwicht waar ze zo hard voor gewerkt heeft, dreigt uit balans te raken.

À Plein Temps is een sociaal drama van Eric Gravel dat aanvoelt als een thriller dankzij de energieke vertolking van Laure Calamy. De toegewijde moeder komt terecht in een wervelwind van onverwachte situaties en geïmproviseerde oplossingen die bijna evolueert in een queeste op leven en dood.

Het indrukwekkende À Plein Temps is bezig aan een zegetocht langs internationale filmfestivals en won vorig jaar op het Filmfestival van Venetië meerdere prijzen waaronder die voor beste regisseur en actrice. De film is een lofzang op alle moeders die er alleen voor staan.

Bijzonderheden
Amrand Leenaers

Regisseur Eric Gravel over À Plein Temps: ''De film is een sociaal drama dat ik op een bepaalde manier heb benaderd als een thriller. Ik wilde dat de dagelijkse gebaren gezien worden als een bron van spanning. Julie, de hoofdpersoon, leeft in een sneltreinvaart, niet omdat ze een spion of een CIA-agent is, maar gewoon omdat ze een alleenstaande moeder is die vecht voor een beter leven.''

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Nrc - ''À Plein Temps’ is een overdonderende film over de precaire situatie van vrouwen die moeten redderen, rennen en razen om de eindjes aan elkaar te knopen.''

★★★★★ - Cinemagazine - ''De film, die op het filmfestival van Venetië de prijs voor beste regisseur en beste actrice won, is gek genoeg niet aangekocht door één van de bestaande Nederlandse distributeurs, maar dankzij programmeur Immanuel Verhoeven van Filmhuis De Spiegel in Heerlen krijgt deze niet te missen Franse film toch een brede release in de Nederlandse filmtheaters. Gaat dat zien.''