Asako I & II

Japan, 2018 / 119 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Hamaguchi Ryûsuke
Met: Karata Erika, Masahiro Higashid en Erika Karata

Eén vrouw, twee liefdes. Tussen Asako en Baku slaat de vonk direct over zodra hun blikken kruisen. Maar even verpletterend als hij haar leven binnenkwam, verdwijnt hij zes maanden later zonder een spoor achter te laten. Als Asako een paar jaar daarna een man tegenkomt die als twee druppels water op Baku lijkt, begrijpt ze eerst niet waarom hij doet alsof hij haar niet kent en zich voorstelt als Ryohei.

Ondanks hun uiterlijke gelijkenis zijn de avontuurlijke, ongebonden Baku en de zorgzame, betrouwbare Ryohei elkaars volmaakte tegenpolen. Maar is de vrouw die twee zo verschillende persoonlijkheden liefheeft, zelf wel een en dezelfde? De complexe gevoelswereld van Asako manifesteert zich opnieuw wanneer Baku onverwacht terugkeert in haar leven.

Gebaseerd op de roman van Tomoka Shibasaki is deze filosofische, romantische film een mooie mijmering over de betekenis van de liefde. Regisseur Hamaguchi Ryûsukes verfilming weet met een aandachtig oog het alledaagse bestaan in beeld te brengen. Hoe vaak komt het nog voor dat een Japanse film voor vier Oscars wordt genomineerd? Dat zegt wel iets over de bijzondere kwaliteiten en veelzijdigheid van deze regisseur.

Met zijn meest recente film Drive My Car brak Hamaguchi Ryûsuke definitief door; echter Asako I & II is in elk opzicht een betere film. Inmiddels wordt hij gezien als de belangrijkste Japanse regisseur van dit moment. Laat je verrassen en verwonderen.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 14 augustus is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''Soms omvat een enkel beeld de essentie van een complete film. In Asako I & II springt dit ene, van grote hoogte gefotografeerde shot eruit: een vrouw en een man, achter elkaar aan rennend tussen de velden. Tevergeefs probeert zij hem in te halen. En dan verschijnt er de over het land glijdende schaduw van een wolk, die hen steeds dichter nadert. Alsof je ziet hoe het lot zich met deze stervelingen bemoeit.''