Wolven in Nederland? Honderdvijftig jaar nadat de wolf uit Nederland was verdwenen, keerde deze weer terug in ons kikkerlandje. De eerste roedelvorming vond plaats in 2019 en sindsdien is de wolf weer een vaste bewoner van de Veluwe geworden. De terugkeer van de wolf werd gevierd als een bekroning op het natuurbeleid van de voorbije decennia, zij het dat de terugkeer van de wolf ook nieuwe problemen oplevert.
Voor
Wolf volgde regisseur Cees van Kempen drie jaar lang verschillende wolvenfamilies in onder andere Nederland en Duitsland. De dieren lieten zich zelden zien, veel beelden werden vastgelegd door in het wild geplaatste, permanent draaiende camera’s. Uit de duizenden uren opnamen monteerde Van Kempen het verhaal van de opgroeiende welp Scout die vanuit het oosten van Duitsland naar de Veluwe trekt.
Wolf is niet alleen een opmerkelijke natuurfilm, de documentaire is ook een bijdrage aan het maatschappelijk debat over hoe we in Nederland willen samenleven met grote roofdieren en de schade die ze aanrichten. Dat gesprek is nog maar net begonnen.
Bijzonderheden |
Op woensdag 28 december zal er om 19:30 een korte inleiding zijn in de grote zaal over de voor- en nadelen van leven met de wolf door Ray Dorgelo. Met zijn organisatie Canine Efficiency richt hij zich sinds 2009 vooral op effectieve conflictpreventie tussen mens en roofdier. De laatste jaren is hij vooral actief in de Lage Landen.
|