Wolf

Nederland, 2022 / 90 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweldAngst
Regie: Cees van Kempen
Met: Wolven

Wolven in Nederland? Honderdvijftig jaar nadat de wolf uit Nederland was verdwenen, keerde deze weer terug in ons kikkerlandje. De eerste roedelvorming vond plaats in 2019 en sindsdien is de wolf weer een vaste bewoner van de Veluwe geworden. De terugkeer van de wolf werd gevierd als een bekroning op het natuurbeleid van de voorbije decennia, zij het dat de terugkeer van de wolf ook nieuwe problemen oplevert.

Voor Wolf volgde regisseur Cees van Kempen drie jaar lang verschillende wolvenfamilies in onder andere Nederland en Duitsland. De dieren lieten zich zelden zien, veel beelden werden vastgelegd door in het wild geplaatste, permanent draaiende camera’s. Uit de duizenden uren opnamen monteerde Van Kempen het verhaal van de opgroeiende welp Scout die vanuit het oosten van Duitsland naar de Veluwe trekt.

Wolf is niet alleen een opmerkelijke natuurfilm, de documentaire is ook een bijdrage aan het maatschappelijk debat over hoe we in Nederland willen samenleven met grote roofdieren en de schade die ze aanrichten. Dat gesprek is nog maar net begonnen.

Bijzonderheden
Op woensdag 28 december zal er om 19:30 een korte inleiding zijn in de grote zaal over de voor- en nadelen van leven met de wolf door Ray Dorgelo. Met zijn organisatie Canine Efficiency richt hij zich sinds 2009 vooral op effectieve conflictpreventie tussen mens en roofdier. De laatste jaren is hij vooral actief in de Lage Landen.Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Telegraaf - "Intussen blijven de opnames die Cees van Kempen en zijn kleine team in drie lange jaren wisten te maken toch de meeste indruk wekken, van een zwemmende Scout die ternauwernood een rivier weet over te steken tot een barende wolvin in de intimiteit van een uitgegraven dassenhol. Doorspekt met weetjes, maakt dit alles Wolf tot een niet te missen belevenis. Want in het wild zult u dit dier waarschijnlijk nooit treffen."