R.M.N.

Roemenië, 2022 / 127 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruikDiscriminatie
Regie: Christian Mungiu
Met: Judith State, Marin Grigore en Macrina Barladeanu

Vlak voor Kerstmis zegt Matthias zijn baan in Duitsland op om terug te keren naar zijn ouderlijke dorp in Transsylvanië. Hij wil zich meer bezighouden met de opvoeding van zijn zoon Rudi en verlangt ernaar om zijn ex-geliefde Csilla weer te zien. Eenmaal thuis aangekomen blijkt de rust in de gemeenschap hevig te zijn verstoord door de komst van buitenlandse arbeiders, ingehuurd door de bakkerij waarvan Csilla de manager is.

In R.M.N. kijkt regisseur Christian Mungiu naar de effecten van globalisering en de leegloop van wat ooit als een van de randgebieden van Europa gold. Tradities raken vergeten, regio’s worden overeind gehouden door de instroom van Europese subsidies. Ook in Matthias’ geboortedorp in Transsylvanië zijn de meeste jonge mensen weggetrokken, het zijn de buitenlanders die hun plaats innemen.

De gelauwerde Roemeense regisseur schildert een fascinerend, kleurrijk en schurend portret van het leven in een multiculturele streek waar niet alleen de geschiedenis sporen heeft achtergelaten, maar ook de hedendaagse Europese politiek een vergaande invloed uitoefent op het leven van de bewoners.

Bijzonderheden
De voorstelling van donderdag 29 december is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Trouw - "Nee, R.M.N. is geen afkorting van Roemenië, lacht de Roemeense scenarist en regisseur Cristian Mungiu. “R.M.N. betekent Rezonanta Magnetica Nucleara. Het is een hersenscan. Een techniek om dingen onder de oppervlakte te detecteren.” Een MRI-scan dus. En niet zomaar eentje. [..] De film R.M.N. is een wervelend, psychologisch onderzoek naar vreemdelingenhaat in een multi-etnisch bergdorp in Transsylvanië."