Film Socialisme

Frankrijk, 2010 / 102 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGrof taalgebruik
Regie: Jean-Luc Godard
Met: Jean-Marc Stehlé, Catherine Tanvier en Christian Sinniger

Naar aanleiding van het overlijden van Jean-Luc Godard vertoont Filmhuis De Spiegel een tweetal speelfilms uit het rijke oeuvre van deze Franse grootmeester. Op zondag 11 december ontvangen we Dana Linssen, filmcriticus van het Nrc en de Filmkrant. Zij zal bij Le Mépris en Film Socialisme een uitgebreide inleiding geven.

Film Socialisme is een symfonie in drie stukken. Het eerste deel toont een cruiseschip op de Middellandse Zee dat zowel een moderne verbeelding is van het narrenschip van Jheronimus Bosch als de Bijbelse toren van Babel waar niemand elkaar verstaat. Ook de toeschouwer niet, tenzij die Frans spreekt, waarover zo meer.

Het tweede deel speelt zich af bij een tankstation op het Franse platteland waar kinderen in gesprek gaan met hun ouders over broederschap, rechtvaardigheid en kunst. Kan de oudere generatie haar gedrag verantwoorden tegenover de jongere generatie?

Film Socialisme, in 2010 aangekondigd als het afscheid van de oude regisseur Jean-Luc Godard, is een overweldigende beeldenstroom, over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de houdbaarheid van Europa. Over de Tweede Wereldoorlog en Hollywood, de Islam en het oude Egypte, stierenvechten en voetbal.

Plaats van handeling is een cruiseschip, de samenleving in een notendop, waar niemand dezelfde taal spreekt. De ondertitels zijn van de hand van Godard zelf, en zijn gesteld in ‘Navajo-Engels’, het Engels dat Indianen in oude westerns spreken.

Bijzonderheden
Jean-Luc Godard was zonder meer de meest eigenzinnige regisseur van de Franse Nouvelle Vague stroming die het filmlandschap tijdens de jaren vijftig en zestig volledig op zijn kop zou zetten. Toen hij afgelopen september op 91-jarige leeftijd overleed, verloor de wereld dan ook één van de meest invloedrijke regisseurs aller tijden.De vertoningen zijn als volgt:
- 11 december om 14.00 uur: Le Mépris (Jean-Luc Godard)
- 11 december om 16.30 uur: Film Socialisme (Jean-Luc Godard)

Film Socialisme is niet Nederlands ondertiteld.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Cinemagazine - "Schatplichtig aan uiteenlopende schrijvers, filosofen en dichters als Jean-Paul Sartre, Otto von Bismark en Patti Smith is Film Socialisme niet te volgen voor wie daar moeite voor doet, maar indrukwekkend voor hen die loslaten. In de geschiedenis van de cinema is het ontstellend om te zien dat de grootste innovatie in film anno 2010 van de 80-jarige Godard kwam. Zo verstevigt de Zwitser zijn naam tussen grootheden als Orson Welles, Akira Kurosawa en D.W. Griffith. Evenals Citizen Kane, Seven Samurai en zijn eigen À Bout de Souffle zal Film Socialisme worden bijgezet in de bibliotheek van cinematische vernieuwing."