Broker

Zuid-Korea, 2022 / 129 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Hirokazu Koreeda
Met: Song Kang-ho, Dong-won Gang en Bae Doona

Ter gelegenheid van de release van Broker halen we een eerdere film van regisseur Hirokazu Koreeda terug. Beide speelfilms kunnen gebruikt worden als antigif tegen de hedendaagse polarisatie. Nobody Knows vertonen we slechts twee keer, dus wees er op tijd bij.

Sang-hyeon en Dong-soo verdienen goed geld aan het stelen van te vondeling gelegde baby’s, om ze vervolgens aan te bieden op de adoptiemarkt. Wanneer moeder So-young terugkomt op de beslissing om haar baby af te staan, ontdekt ze de twee mannen en hun illegale praktijk. Overspoeld door gevoelens van zowel moederliefde als wanhoop, besluit ze mee te helpen bij de zoektocht naar geschikte ouders voor haar kind.

Met Broker stapt regisseur Hirokazu Koreeda moeiteloos over van zijn thuisland Japan naar Zuid-Korea. Hij gaat opnieuw aan de slag met thema’s die hem na aan het hart liggen: kinderen die in de steek worden gelaten; adoptie en gebroken gezinnen vormden ook al de kern van onbetwiste meesterwerken als Nobody Knows en Shoplifters.

Broker ging vorig jaar in première tijdens het Filmfestival van Cannes, waar de film bekroond werd met verschillende prijzen. Koreeda is een regisseur met een barmhartig hart, zo blijkt wel uit zijn films. Een absolute aanrader.

Bijzonderheden
Hirokazu Koreeda, geboren op 6 juni 1962, is een Japanse regisseur, producent, schrijver en editor. Koreeda studeerde literatuur aan de Waseda Universiteit in Shinjuku. Aanvankelijk wilde hij romanschrijver worden, maar veranderde van vak toen hij na het afstuderen als regieassistent voor de Japanse televisieproducent TV Man Union gelijk aan het werk kon als assistent-regisseur bij documentaires voor de televisie.

Zijn speelfilmdebuut, Maborosi uit 1995, ontving gelijk verscheidene internationale prijzen, onder meer op het Filmfestival Venetië. Koreeda is het best bekend om zijn intieme familiedrama's die critici vaak vergelijken met het werk van Yasujiro Ozu. Koreeda verwerpt deze vergelijkingen echter en zegt dat hij meer een cinematografische verwantschap voelt met Mikio Naruse en de sociaal betrokken Britse regisseur Ken Loach.

In 2018 was er opeens Shoplifters, over een jong meisje dat wordt verwelkomd door een familie winkeldieven. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar hij meer dan terecht de Palme'Or won. De hoogste onderscheiding.Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Nrc - "Middels een meesterlijk opgebouwd scenario diept regisseur Hirokazu Koreeda beetje bij beetje alle personages uit, geeft hij uitleg over hun motieven en onthult hij stukjes van hun verleden. Telkens lijkt het net weer even anders te liggen dan je denkt. Broker gaat over het gevaar te snel te oordelen over mensen over wie je verder niets weet. Wat eenvoudig lijkt, kan immers complexer liggen."