Return to Dust

China, 2022 / 131 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngst
Regie: Ruijun Li
Met: Renlin Wu, Hai-Qing en Guangrui Yang

Ma en Cao zijn twee verschoppelingen van middelbare leeftijd. Zij is gehandicapt en hij is een zwijgzame boer die niets meer bezit dan een ezel. Op hun leeftijd nog alleenstaand te zijn is ondenkbaar op het platteland van China. Wanneer ze dan ook een last worden voor hun families, besluiten die, tegen de wil van Ma en Cao in, om een gearrangeerd huwelijk te regelen.

Wat in eerste instantie een gedoemde relatie lijkt, groeit geleidelijk uit tot een bijzondere liefde op latere leeftijd. Samen ontdekken Ma en Cao de kleine geneugten van het dagelijks leven en slaan ze zich door armoede en tegenslagen heen. Ze renoveren een van de verlaten huizen van het dorp, maar moeten met lede ogen aanzien dat dit kort daarna afgebroken wordt als onderdeel van het ambitieuze verstedelijkingsprogramma dat het afgelopen decennium in China heeft plaatsgevonden.

De veelgeprezen Chinese regisseur Li Ruijun laat een teder verhaal zien over de transformerende aard van liefde, en de veerkracht om tegen de conventies van de samenleving in te gaan. Return to Dust is volledig opgenomen in de provincie Gansu, tegen de achtergrond van majestueuze zandduinen. De film was vorig jaar de grootste verrassing in de hoofdcompetitie van het Filmfestival van Berlijn.

Return to Dust is één van de meest ontroerende en lyrische films van de afgelopen jaren.

Bijzonderheden
De voorstelling van zaterdag 11 februari is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Trouw - ''Return to Dust is een teder sociaal drama over aardse zaken: het verglijden van de jaargetijden, menselijke warmte, graan, zweet. Wat je opbouwt, zal tot stof wederkeren. Het leven is mooi.''