Schrit_tmacher: Ailey

Verenigde Staten, 2021 / 94 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruik
Regie: Jamila Wignot
Met: Alvin Ailey Ellington, Fana Minea Tesfagiorgis en Samuel Lee Roberts
Ondertitel: Engels

Alvin Ailey Ellington (1931 - 1989) was een Amerikaanse danser, regisseur, choreograaf en activist die in 1958 het Alvin Ailey American Dance Theater oprichtte. Het AAADT, en de daaraan verbonden Ailey School, was een toevluchtsoord voor zwarte kunstenaars die de Afro-Amerikaanse identiteit door middel van dans tot uitdrukking brachten.

Het dansgezelschap staat tegenwoordig onder artistieke leiding van Robert Battle en eerde haar oprichter in 2020 door hiphopdanser Rennie Harris een choreografie over diens leven te laten maken. Dat stuk vormt het uitgangspunt voor de documentaire waarin we zien hoe Ailey als plattelandsjongen uit Texas verliefd werd op moderne dans en vervolgens uitgroeide tot de belangrijkste choreograaf van Amerika toen hij eind jaren vijftig de ballet- en danswereld veroverde met zijn Afro-Amerikaanse choreografieën en composities.

Ailey is een bijzonder eerbetoon geworden aan deze danspionier, die streed voor een betere representatie van zwarte verhalen op de schouwburgpodia en daarvan vooral de schoonheid wilde laten zien. De documentaire toont opnames van grote artistieke triomfen als Blue Suite (1958) en Revelations (1960), terwijl nooit eerder vertoond archiefmateriaal nieuw licht werpt op Ailey’s strubbelingen met zijn geaardheid.

Bijzonderheden
Ailey is Engels ondertiteld.

Ailey maakt deel uit van het uitgebreide contextprogramma van het schrit_tmacher festival. Dit grensoverschrijdende dansfestival startte in 1995 als experiment in Aken maar heeft inmiddels een vaste plaats ingenomen in de Euregio. Schrit_tmacher biedt een opwindende mix aan internationale topgezelschappen en choreografen vanuit de hele wereld; aangevuld met onder andere exposities, talks, jeugdvoorstellingen, workshops en performances. Bekijk het complete programma op schrittmacherfestival.nl.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!