Best of IDFA on Tour 2023

Denemarken/Nederland/Russische Republiek, 2022 / 320 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Lea Glob, Alexander Abaturov, Pe en Peter Lataster
Ondertitel: Nederlands

Apolonia, Apolonia (Lea Glob)
Een sprookjesachtig bestaan leidde Apolonia Sokol in de ogen van de Deense regisseuse Lea Glob, toen zij haar in 2009 voor het eerst portretteerde. De getalenteerde Apolonia werd geboren in een theater in Parijs en groeide op in een kunstenaarsgemeenschap – het ultieme bohemien bestaan. Als twintiger studeert ze aan de Beaux-Arts de Paris, een van de meest prestigieuze kunstacademies van Europa. Door de jaren heen keerde Lea Glob telkens weer met haar camera bij de charismatische Apolonia terug en ontstond een bijzondere band tussen de twee jonge vrouwen.

Paradise (Alexander Abaturov)
In de zomer van 2021 leidt een uitzonderlijke hittegolf in Jakoetië, het noordoosten van Siberië, tot enorme bosbranden. Op de eindeloze taiga ligt het dorp Shologon, gehuld in oranje rook en zwarte as. Het bos staat in brand en de vlammen naderen snel. Van de regering hoeven de oorspronkelijke bewoners geen hulp te verwachten. Immers, Shologon ligt aan de rand van de ‘Controlezone’, de officiële term in de Russische wet voor afgelegen of dunbevolkte gebieden waar de autoriteiten niet verplicht zijn om natuurbranden te bestrijden, als de kosten om ze te blussen groter zijn dan de geschatte schade. Aan hun lot overgelaten slaan de bewoners de handen ineen.

Reis Door Onze wereld (Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster)
Sporten met flessen als gewichten. Goede vrienden die je spreekt via videobellen, en dan na een uur samen moeten beslissen of je een nieuwe zoomlink aanvraagt. Plots die twee kraaien in de tuin opmerken. Door de pandemie kromp de wereld van het echtpaar Petra en Peter Lataster. Toen vervolgens ook de lockdowns kwamen, richtten zij de camera op zichzelf, op de natuur in hun tuin en op hun buren. In al die tijd is er één constante: de tedere relatie van het echtpaar en hun liefdevolle blik op de wereld om hen heen.

Bijzonderheden
Filmhuis De Spiegel presenteert op zondag 05 maart drie prijswinnende documentaires die door de jury’s van IDFA zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken. Dat is de Best of IDFA on Tour: een uniek programma met documentaires die je kijk op de wereld kunnen veranderen.

Het programma ziet er als volgt uit:

(14.00) Apolonia, Apolonia (Lea Glob)
(16.00) Pauze
(16.30) Paradise (Alexander Abaturov)
(18.00) Pauze
(19.00) Reis door Onze wereld (Petra Lataster-Czisch)

Voordeelticket*: Spiegelpashouders: € 26,- / Geen Spiegelpashouders: € 28,50

Het is helaas niet mogelijk om tickets te kopen voor losse documentaires uit het programma.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!