Aftersun

Groot-Brittannië, 2022 / 98 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Charlotte Wells
Met: Paul Mescal, Frankie Corio en Celia Rowlson-Hall

De tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, kampt Calum buiten het zicht van Sophie met de worstelingen van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de andere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

Charlotte Wells’ autobiografische eerste speelfilm Aftersun is een tedere, diep doorvoelde schets van deze korte periode, gezien door Sophies herinneringen als volwassene. De oprechte warmte tussen vader en dochter wordt onderbroken door kleine irritaties die als druppels inkt in water naar boven komen en hun relatie een melancholisch tintje geven.

Wells' bijzonder warme film speelt zich af in een toeristisch oord zonder lokale of historische verwijzingen. De gevoelige, zoekende camera richt zich teder op de ruimtes tussen vader en dochter, waarbij Calum die we maar gedeeltelijk zien, een afstandelijke, maar toch tastbare aanwezigheid is. Volgens de Volkskrant was Aftersun dé ontdekking van afgelopen jaar.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 07 mei is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Nrc - ''Met het melancholieke Aftersun maakt regisseuse Charlotte Wells een droomdebuut. De in alle opzichten meesterlijke film gaat over de gescheiden jonge vader Calum, die medio jaren negentig met zijn elfjarige dochter Sophie vakantie viert in Turkije.''

★★★★★ - Volkskrant - ''Aftersun, gemaakt onder de vlag van het filmproductiebedrijf van Moonlight-regisseur Barry Jenkins, verbeeldt de herinneringen van een jonge vrouw die vol diep doorvoelde melancholie terugblikt op een zonovergoten vakantie die ze als kind doorbracht met haar vader. Aftersun ging vorig jaar in première tijdens Cannes en groeide uit tot dé ontdekking van het filmfestival.''