Trois Couleurs: Rouge

Frankrijk, 1994 / 99 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarAngst
Regie: Krzysztof Kieslowski
Met: Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant en Frédérique Feder

Ter gelegenheid van de gloednieuwe restauraties van Trois Couleurs: Bleu, Blanc en Rouge en La Double Vie De Véronique vertonen we vanaf februari in een klein retrospectief de belangrijkste speelfilms van de Poolse grootmeester Krzysztof Kieslowski.

Op weg naar huis rijdt fotomodel Valentine een herdershond aan. Ze gaat met het gewonde dier op zoek naar de eigenaar en komt uiteindelijk bij een gepensioneerde rechter terecht. Deze cynische, teruggetrokken man blijkt stiekem mensen in de buurt te begluren en af te luisteren. Als Valentine dit ontdekt is ze aanvankelijk ontzet, maar al snel overheerst de fascinatie, waarna een merkwaardige relatie tussen de twee ontstaat.

Trois Couleurs: Rouge is een parabel over de rol van het toeval, de wendingen die een leven kan nemen en het idee dat sommige zaken zijn voorbestemd. De ‘broederschap’ tussen de rechter en het fotomodel zou zelfs liefde kunnen zijn tussen twee gelijkgestemde zielen. In dit derde deel van het Trois Couleurs-drieluik geeft Krzysztof Kieslowski zijn visie op het derde beginsel van de Franse republiek: broederschap.

Acteur Jean-Louis Trintignant en actrice Irène Jacob schitteren als de rechter en het fotomodel die onverwachts bevriend raken. Trois Couleurs: Rouge was helaas de laatste film van de grote regisseur Krzysztof Kieslowski, hij overleed in 1996. Hij wordt nog steeds erg gemist.

Bijzonderheden
Krzysztof Kieslowski (1941 - 1996) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke regisseurs uit de jaren '80 en '90, wiens veelzijdige oeuvre ook nu nog regisseurs weet te inspireren. Kieslowski wilde “films maken over de meest innerlijke gedachten en emoties van mensen, over datgene wat ze niet aan anderen laten zien”.

Afgestudeerd aan de Poolse filmschool in Lodz maakte Kieslowski in de jaren '70 voornamelijk documentaires, waarin hij het dagelijkse leven in een totalitaire staat vastlegde, scherpe observaties die hem regelmatig in aanraking brachten met de censuur. Hij brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 stond niets meer in de weg van een internationale carrière: La Double Vie De Véronique (1991) en vooral het op de kleuren van de Franse vlag gebaseerde drieluik Trois Couleurs: Bleu, Blanc en Rouge (1993 - 1994), met in de hoofdrollen de Franse steractrices Irène Jacob, Juliette Binoche en Julie Delpy, zijn Kieslowski’s meest gestileerde films, maar handelen tegelijkertijd over aardse thema’s als liefde, verlies en bedrog, en vonden wereldwijd een publiek.Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!