Schrit_tmacher: A Way to B

Nederland, 2022 / 96 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Jos de Putter en Clara van Gool
Met: Jordi Cortés Molina en alle dansers

A Way to B is een documentaire over het flamboyante, Catalaanse danscollectief Liant La Troca, geleid door danser en choreograaf Jordi Cortés Molina. We volgen verschillende dansers van de groep terwijl ze hun individuele verhalen vormgeven in performances. Deze dansers hebben een lichamelijke beperking: de een loopt in een stalen korset, de ander is spastisch. Sommige artiesten zitten in een rolstoel, de een heeft één been, de ander heeft helemaal geen benen, is blind of ziet elke dag een beetje minder.

Als hij het publiek ziet huilen bij zijn dansoptreden is Xavi altijd wat teleurgesteld. Huilen ze omdat ze ontroerd zijn door de dans als kunst, prima. Maar als het uit medelijden is omdat hij in een rolstoel zit: ‘fuck off.’ Die houding valt ook te bespeuren in de manier waarop regisseurs Jos de Putter en Clara van Gool het danscollectief portretteren.

Sensuele, uitbundige en provocerende choreografieën wisselen elkaar af in het theater, een plein, een bos, een huiskamer. Tegelijkertijd geven de dansers openhartige inzichten in de uitdagingen van het dagelijks leven. A Way to B biedt een ongewone kijk op menselijke veerkracht en liefde en is zo een hartveroverend eerbetoon aan diversiteit.

Bijzonderheden
A Way to B maakt deel uit van het uitgebreide contextprogramma van het schrit_tmacher festival. Dit grensoverschrijdende dansfestival startte in 1995 als experiment in Aken maar heeft inmiddels een vaste plaats ingenomen in de Euregio. Schrit_tmacher biedt een opwindende mix aan internationale topgezelschappen en choreografen vanuit de hele wereld; aangevuld met onder andere exposities, talks, jeugdvoorstellingen, workshops en performances. Bekijk het complete programma op schrittmacherfestival.nl.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Filmkrant - "In A Way to B volgen regisseurs Jos de Putter en Clara van Gool een bijzonder Catalaans dansgezelschap, waarvan ook dansers met een fysieke beperking onderdeel zijn. De documentaire ontroert."