Mulholland Drive

Verenigde Staten, 2001 / 147 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweld
Regie: David Lynch
Met: Naomi Watts, Laura Harring en Justin Theroux

Bette Elms is een jonge, ambitieuze actrice die haar geluk beproeft in Hollywood. Vlak na haar aankomst staat de mysterieuze Rita bij haar op de stoep. Ze heeft een auto-ongeluk gehad, is haar geheugen kwijt en duidelijk op de vlucht. Maar voor wat, en wie is ze? Een adres aan Mulholland Drive zou antwoorden kunnen geven. Maar is Bette zelf eigenlijk wel wie ze denkt te zijn?

Mulholland Drive zou aanvankelijk een televisieserie worden, maar de leiding van televisiezender ABC besloot na het zien van de pilotaflevering de stekker uit het project te trekken. Te bizar, zo luidde het oordeel. Dankzij Franse financiers kon regisseur David Lynch zijn materiaal alsnog bewerken tot een bioscoopfilm die in Cannes werd onderscheiden.

Betreed voor de eerste keer of opnieuw de wereld van David Lynch met de schitterende restauratie van zijn meesterwerk Mulholland Drive. De film heeft na twintig jaar nog niks aan kracht ingeboet en wordt vandaag de dag beschouwd als één van de beste films van deze eeuw.

Bijzonderheden
Ter nagedachtenis aan Angelo Badalamenti, die vorig jaar op 85-jarige leeftijd overleed. De naam van Angelo Badalamenti is onlosmakelijk verbonden met het oeuvre van regisseur David Lynch. Toen Lynch ten tijde van Blue Velvet (1986) een zangcoach zocht voor hoofdrolspeelster Isabella Rossellini, die zonder enige ervaring moest optreden in een nachtclub, was een innige samenwerking geboren. Badalementi nam uiteindelijk alle filmmuziek in Blue Velvet voor zijn rekening en week ook daarna niet meer van Lynch zijn zijde. De componist schreef zijn bekendste werk in de jaren ''90 en ''00 voor de televisieserie Twin Peaks en Mulholland Drive.

Voor aanvang van de vertoning van de gerestaureerde klassieker Mulholland Drive zal filmjournalist Tim Bouwhuis meer vertellen over Badalamenti en zijn samenwerking met Lynch. Deze inleiding zal ongeveer 15 minuten duren.

Tim Bouwhuis

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Nrc - "Nieuwe kansen voor filmdetectives: wat bedoelt David Lynch toch met zijn meesterwerk Mulholland Drive? Ter aanmoediging: de haarscherpe beelden zien er prachtig uit. En de even intrigerende als mysterieuze muziek van de onlangs overleden componist Angelo Badalamenti spettert uit de boxen."