EO

Italië/Polen, 2022 / 89 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Jerzy Skolimowski
Met: Ezel en Isabelle Huppert

Eo, een grijze ezel met melancholische ogen, treedt op in een circus met de vriendelijke Kasandra, die weet hoe ze haar donzige vriend tevreden moet houden. Tenminste, tot de dierenrechtenactivisten bij het circus opduiken om de vrijheid te eisen van deze zachtaardige dieren, die waarschijnlijk geen ander leven gewend zijn. Al snel verandert de arme Eo in een lastdier, een gebruiksartikel op een zwerftocht door Polen en Italië, overgeleverd aan vreemden die hij onderweg tegenkomt.

Sommigen willen hem bezitten, anderen gebruiken en misbruiken, terwijl er ook mensen zijn die simpelweg blij zijn dat ze hem hebben ontmoet. Hij ondergaat vreugde en pijn, maakt van zijn geluk een ramp en van zijn wanhoop dan weer een onverwachte meevaller. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld.

EO (de titel is het Poolse equivalent van het gebalk “eee-ohhh”) is een ontroerende film die anderhalf uur blijft intrigeren dankzij het onvoorspelbare gedrag van de pluizige hoofdpersoon. De 84-jarige regisseur Jerzy Skolimowski sleepte vorig jaar voor zijn film de juryprijs op het filmfestival van Cannes in de wacht en werd genomineerd voor een Oscar.

Een prachtfilm! Of zoals de hoofdpersoon het zou formuleren: Eee-ohhh!

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 24 mei is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Nrc - "Het resultaat is aangrijpend: de ezel komt bepaald niet alleen dierenliefhebbers tegen op zijn pad. En dat levert voldoende stof op om na te denken over hoe mensen met dieren en natuur omgaan. Adembenemend en diep ontroerend."