Women Talking

Verenigde Staten, 2022 / 105 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Sarah Polley
Met: Frances McDormand, Claire Foy en Rooney Mara

Acht vrouwen uit een mennonietengemeenschap komen bijeen in een hooischuur. Nadat is uitgekomen dat de verkrachtingen die ze onder bedwelming hebben ondergaan, het werk was van mannen uit eigen kring, staan ze voor een hartverscheurende keuze. Niets doen, terugvechten of de gemeenschap de rug toekeren. Hulp van hun eigen vaders en echtgenoten hoeven ze niet te verwachten. Sterker, de mannen hebben de vrouwen twee dagen de tijd gegeven om de daders te vergeven.

Zoals het was, kan het niet doorgaan. Blijven we hier? Komen we in opstand? Of vertrekken we, stiekem en in stilte? Hun kansen overwegend ontstaan er felle discussies, die worden geregistreerd door de zachtaardige dorpsonderwijzer. De vrouwen in de gesloten gemeenschap hebben geen onderwijs gehad en kunnen niet lezen of schrijven, maar ze reageren allemaal op hun eigen manier op wat hen is overkomen.

In de film, naar het gelijknamige boek van Miriam Toews, gaat het over grote thema’s die op rustige wijze zijn teruggebracht tot vraagstukken over een kleine gemeenschap. Hoe ga je om met machtsmisbruik, vergeving en trauma’s? En is er nog hoop voor de vrouwen? Regisseuse Sarah Polley koos voor een gedurfde visuele stijl: Women Talking is nog nét niet zwart-wit, want nagenoeg alle kleuren zijn uit het beeld gezogen.

Hoe kan het dat liefde - het ontbreken ervan of het verlangen ernaar - leidt tot zoveel geweld? Women Talking is een urgent drama met een ijzersterk script en heeft enkele acteerkanonnen in haar arsenaal, met onder andere Frances McDormand, Rooney Mara en Claire Foy. Genomineerd voor twee Oscars.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 19 april is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - "In haar indrukwekkende verfilming, die onder meer een Oscarnominatie heeft gekregen voor beste film, zien we grotendeels acht religieuze, analfabete vrouwen in een hooischuur discussiëren over wat hun volgende stap wordt. [...] Regisseuse Sarah Polley heeft een boel ingrediënten die haar film tot een succes maken. Om te beginnen is er de ijzersterke cast."