Gratis: Narcosis

Nederland, 2022 / 112 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Martijn de Jong
Met: Thekla Reuten, Fedja van Huêt en Sepp Ritsema

Een hecht gezin raakt ontwricht wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Geen begrafenis, geen afscheid, alleen een huis vol herinneringen. Gebukt onder het ongrijpbare verlies, ontwijkt Merel de dood van haar man en alles wat ermee te maken heeft. Haar jonge kinderen raken hierdoor verstrikt in hun zoektocht naar antwoorden, waardoor het gezin uiteindelijk tot stilstand komt. Merel heeft geen andere keuze dan het verlies op haar eigen unieke manier onder ogen te komen, om samen weer aan een nieuw leven te kunnen beginnen.

Regisseur Martijn de Jong benadert graag gevoelige onderwerpen op een ontroerende manier, zonder in overdreven sentiment te belanden. In Narcosis portretteert hij een gezin dat mijlenver uit elkaar staat op een moment dat ze elkaar meer nodig hebben dan ooit tevoren. De liefdevolle, melancholische film laat zien dat rouwverwerking deels een intern proces is dat voor iedereen in andere fases verloopt, zowel in beleving als in tijd.

Narcosis, met Thekla Reuten en Fedja van Huêt in de hoofdrollen, is de Nederlandse inzending voor de Oscars. Volgens Filmhuis De Spiegel de beste Nederlandse film van het afgelopen jaar. Komt dat zien.

Bijzonderheden
Voorafgaand aan Narcosis geeft Aloys de Haan, geestelijk begeleider van het Centrum voor Levensvragen Limburg én ervaringsdeskundige, een korte inleiding over het thema rouw. Aloys de Haan werkte jarenlang als geestelijk verzorger in de palliatieve zorg bij de Cicero Zorggroep, in palliatief centrum Heemhof in Brunssum. Aloys bekwaamde zich daardoor in de spirituele ondersteuning van cliënten en de naasten van deze personen, waarbij hij grondlijnen gebruikt van Manu Keirse, Dirk de Wachter en het diamantmodel van Carlo Leget.In 2016 namen het Netwerk Palliatieve Zorg Oostelijk Zuid-Limburg en Filmhuis De Spiegel in Heerlen het initiatief tot het organiseren van ontmoetingsavonden waarbij een speelfilm of documentaire wordt getoond, die het thema palliatieve zorg aanroert. Doel hiervan was om zorgverleners, (potentiële) patiënten, naasten en mantelzorgers in een aangename sfeer met elkaar in contact te brengen, met aandacht voor ieders eigen verhaal én de zeer diverse mogelijkheden van palliatieve zorg in de regio Parkstad. Een uniek initiatief in Nederland, dat sindsdien veel navolging kreeg, onder meer in de rest van Limburg.

Op donderdag 13 april vertoont het filmhuis een Nederlandse film die raakt aan het thema palliatieve zorg: Narcosis. Deze film is gratis toegankelijk voor iedere bezoeker. Dit wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het netwerk.

Reserveer op tijd jouw vrijkaartje want vol = vol.

Wil je meer lezen over het Netwerk Palliatieve Zorg? Neem dan een kijkje op hun website:

*https://palliaweb.nl/netwerken-limburg/netwerk/netwerk-oostelijk-zuid-limburg*

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''Met Oscarinzending Narcosis maakt regisseur Martijn de Jong een geslaagd en aangrijpend speelfilmdebuut. Alles is op elkaar afgestemd, van de intieme cameravoering tot het kostuumontwerp.''