Tár

Verenigde Staten, 2022 / 158 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Todd Field
Met: Cate Blanchett, Nina Hoss en Noémie Merlant

Lydia Tár is een dirigente uit de school van Leonard Bernstein, ambitieus, eigengereid en voorzien van een ego. Maar ze mist iets belangrijks: een antenne voor alarmerende signalen uit de buitenwereld. Nadat ze een student, die de dominantie van klassieke componisten hekelt, venijnig op zijn nummer heeft gezet, gaat het incident een eigen leven leiden op sociale media. En ook privé rommelt het: zozeer zelfs dat ze alles dreigt te verspelen wat ze heeft opgebouwd.

Tár is een karakterstudie waaraan bijna alles klopt, van de kleinste technische details tot en met het beeld van het muzikale milieu waarin de hoofdpersoon zich beweegt. Actrice Cate Blanchett leerde in een paar maanden Duits spreken, pianospelen en een symfonieorkest dirigeren, maar het is de complexe rol van een vrouw die tegen de grenzen van haar macht aanloopt, die haar vorig jaar tijdens het filmfestival in Venetië de Volpi Cup opleverde, de prijs voor beste actrice.

Regisseur Todd Field schreef zijn derde film in zestien jaar speciaal voor Cate Blanchett. ‘Als zij nee had gezegd was Tár eenvoudigweg niet gemaakt’, aldus Field. Tár is een veelgeprezen drama, genomineerd voor zes Oscars, waaronder beste film, beste regisseur en beste actrice.

Bijzonderheden
De voorstelling van zaterdag 27 mei is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Nrc - "Dirigentenepos Tár – met een ijzersterke Cate Blanchett in de titelrol – overstelpt je met zoveel lagen en indrukken dat je niet alles direct snapt. Zo begint er van alles in je hoofd en gevoel te gisten en zou je de film na de slottitels liefst direct opnieuw zien. En nog eens."