Argentina, 1985

Argentinië, 2022 / 140 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaar
Regie: Santiago Mitre
Met: Ricardo Darín, Gina Mastronicola en Francisco Bertín
Ondertitel: Nederlands

Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Latijns-Amerika: het schrikbewind van de militaire junta in Argentinië van 1976 tot 1983. Deze regering beging talloze misdaden tegen de menselijkheid, waaronder marteling, ontvoering en moord. Tienduizenden Argentijnen verdwenen van de aardbodem. In Argentina, 1985 staat de openbaar aanklager Julio César Strassera centraal, die in de nieuwe democratie de oud-dictator Videla en acht andere kopstukken van het voormalig regime moet vervolgen.

‘Geschiedenis wordt niet geschreven door mensen als ik,’ zegt openbaar aanklager Julio Strassera. Zijn meerderen hebben hem net een opdracht in de maag gesplitst waarin hij absoluut geen vertrouwen heeft: de rechtszaak tegen de toplaag van de Argentijnse junta, die kort daarvoor is afgezet. Hij is ervan overtuigd dat degenen die aan de touwtjes trekken nooit toestaan dat Videla en zijn generaals krijgen wat ze verdienen – ze hebben nog steeds te veel steun.

Toch begint hij – samen met zijn onervaren maar gedreven tweede man Luis Moreno Ocampo en een jong, onorthodox juridisch team – aan zijn onmogelijke missie. Terwijl hun onderzoek op stoom komt en hun zaak met de dag sterker wordt, nemen ook de bedreigingen toe – en die blijven niet beperkt tot woorden alleen.

Argentina, 1985 is een goed gedocumenteerd, zeer spannend relaas van de belangrijkste rechtszaak in de geschiedenis van Argentinië. Daarbovenop is het een sterk geacteerd eerbetoon aan de kracht van de waarheid en gerechtigheid. Dat is niet onopgemerkt gebleven want de film werd genomineerd voor een Oscar voor beste internationale film.

Bijzonderheden
Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen Argentina, 1985 wel met Nederlandse ondertiteling.

De voorstelling van zondag 21 mei is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Vpro - "Bewonderenswaardig hoe regisseur Santiago Mitre zijn gedegen rechtbankdrama voorziet van een bepaalde lichtvoetigheid, maar nooit de ernst van het onderwerp uit het oog verliest. Oscarnominatie voor beste internationale film."