Dalva

België, 2022 / 87 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Emmanuelle Nicot
Met: Zelda Samson, Fanta Guirassy en Alexis Manenti

Dalva en haar alleenstaande vader leiden een onopvallend bestaan in een Franse voorstad. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo lomp van haar vader werd meegenomen.

Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk.

Dalva is het hartverscheurende speelfilmdebuut van regisseuse Emmanuelle Nicot, die in de jonge actrice Zelda Samson een sterke vertolker vond voor de zware hoofdrol van de weerbarstige en getraumatiseerde Dalva. Na de wereldpremière in Cannes werd de film alom geprezen voor de subtiele en oprechte manier waarop Nicot het heftig onderwerp heeft verfilmd.

Afgelopen januari won Dalva meer dan terecht de publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 14 juni is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Nrc - "Een publieksfavoriet over kindermisbruik. Dat klinkt als een contradictio in terminis, toch is speelfilm Dalva exact dat. Het drama won na zijn première in Cannes talloze prijzen, onder meer de publieksprijs tijdens het filmfestival van Rotterdam. De 37-jarige regisseuse Emmanuelle Nicot slaagt erin om van een loeizwaar onderwerp geen loodzware film te maken."