War Pony

Verenigde Staten, 2022 / 115 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Gina Gammell en Riley Keough
Met: Jojo Bapteise Whiting, LaDainian Crazy Thunder en Iona Red Bear

In het Pine Ridge Reservaat in de staat South Dakota wonen Matho en Bill, twee Oglala Lakota jongens. Bill is een 23-jarige jongeman en vader van twee kinderen bij twee verschillende vrouwen. Ondernemend als hij is, ziet Bill overal een kans om aan geld te komen, bijvoorbeeld met het fokken van poedels. Tijdens een van zijn betaalde klusjes ontmoet hij Tim, een rijke kalkoenhouder die een boerderij heeft net buiten het reservaat en Bill een baantje aanbiedt.

Ondertussen kan de 12-jarige Matho niet wachten om volwassen te worden en wil hij vooral gezien worden door zijn vader. Hij besluit niet meer naar school te gaan om vervolgens te gaan stelen en drugs te dealen. Daardoor werken Matho en zijn vrienden zich steeds meer in de nesten. Hoewel Matho en Bill elkaar niet kennen, kruisen ze elkaars pad en blijken ze veel met elkaar gemeen te hebben.

War Pony is een realistisch drama en een intiem portret over het leven in het Pine Ridge Reservaat. Hoewel de film het regiedebuut is van Gina Gammell en Riley Keough, benadrukken ze dat de film een collectieve prestatie is in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap, die meeschreef aan het scenario en te zien is in de verschillende rollen.

Het verhaal van hun personages wordt verteld met begrip en respect, zonder oordeel of wanhoop. War Pony was te zien op verschillende filmfestivals en heeft al meerdere prijzen mogen ontvangen, waaronder de Caméra d’Or vorig jaar tijdens Cannes. Een indrukwekkend debuut.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 14 juni is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - "War Pony, vorig jaar in Cannes bekroond met de prijs voor het beste debuut, doet denken aan films als Nomadland en The Rider, waarin de rauwe, armoedige kant van Amerika wordt getoond. Het is een indrukwekkend regiedebuut, ook omdat regisseurs Gina Gammell en Riley Keough het aandurfden het verhaal rustig te laten uitwaaieren. War Pony heeft geen voorspelbare verhaallijn en is in gelijke mate pijnlijk, humoristisch, moedeloos makend en hoopvol. Een rijk drama zonder makkelijke oplossingen."