De Spiegel + Inleiding Dana Linssen

Russische Republiek, 1975 / 107 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngst
Regie: Andrej Tarkovski
Met: Margarita Terekhova, Filipp Yankovskiy en Ignat Daniltsey

Tijdens een zware zenuwinzinking herbeleeft een man zijn jeugd. Beelden van zijn geliefde moeder, zijn eerste vriendinnetje en het huis van zijn kinderjaren trekken voorbij. Maar ook de oorlog en andere persoonlijke momenten die samenvielen met gebeurtenissen uit de hedendaagse geschiedenis van Rusland.

De film toont de gedachten, emoties en herinneringen van Aleksei, en de wereld om hem heen als kind, tiener en 40-jarige. De structuur van de film is niet-chronologisch, en combineert dromen, herinneringen en journaalbeelden. De film schakelt tussen drie verschillende periodes: vooroorlogs (1935), oorlogstijd (jaren '40) en naoorlogs (jaren '60 of '70).

Nostalgie, weemoed en dromen: regisseur Andrej Tarkovski noemde De Spiegel zijn meest persoonlijke film. Een deel van het publiek én de toenmalige autoriteiten hadden echter moeite met het hermetische karakter van de film. Door de weerstand van het publiek overwoog Tarkovsky zelfs om te stoppen met regisseren. Gelukkig weerhielden brieven van aanhangers hem ervan: ''Ik ben u dankbaar voor De Spiegel. Ik heb precies zo’n jeugd gehad. Hoe kon u dat weten?''

De Sovjet-Unie had zich voorbereid op een ongeziene flop, maar tot hun grote verbazing werd De Spiegel een internationaal succes. Tarkovski’s meest persoonlijke film ontroert en betovert met zijn poëtische shots, associatieve montage en meditatieve sounddesign.

Bijzonderheden
Ons filmhuis heeft roerige tijden gekend en werd pas in 1986 een zelfstandige stichting met als naam Filmhuis De Spiegel. We zijn vernoemd naar Andrej Tarkovski's film.



Voorafgaand aan De Spiegel op woensdag 11 oktober geeft Dana Linssen, filmcriticus, filosoof en schrijver, een uitgebreide inleiding op de film. Al sinds 25 jaar is ze vaste medewerker van NRC Handelsblad. Ook was ze hoofdredacteur van de Filmkrant van 1998 tot 2019. Ze is regelmatig te horen als filmexpert in radioprogramma’s en te gast als inleider bij filmvertoningen.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!