The Big Lebowski + Welkomstdrankje

Verenigde Staten, 1998 / 117 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Joel Coen en Ethan Coen
Met: Jeff Bridges, Steve Buscemi en John Goodman

Het aangename leven van de oudere hippie Jeffrey Lebowski, beter bekend als The Dude, wordt verstoord wanneer een stel gangsters zijn huis binnenvalt. Ze slaan hem in elkaar, urineren over zijn vloerkleed en eisen een stevige som geld. The Dude heeft al snel in de gaten dat hij wordt verward met een steenrijke naamgenoot. Als hij de miljonair een bezoekje brengt om compensatie te vragen voor zijn vloerkleed, is het hek van de dam. Samen met zijn vrienden Walter en Donny raakt The Dude verstrikt in een vreemde ontvoeringszaak.

The Big Lebowski, geregisseerd en geschreven door de broers Joel en Ethan Coen, volgde twee jaar na hun grote succes Fargo. Inmiddels is de film uitgegroeid tot een waar icoon van de ‘slackergeneratie’, hoewel de referenties in de dialogen en op de soundtrack vrijwel allemaal betrekking hebben op de jaren zestig en zeventig: geen Pearl Jam of Nirvana, maar Captain Beefheart, Bob Dylan en psychedelica. Toentertijd genomineerd voor de Gouden Beer van het filmfestival Berlijn.

Bijzonderheden
Toen The Big Lebowski vijfentwintig jaar geleden uitkwam werd de film door de critici verguisd. Maar inmiddels is deze komedie terecht uitgegroeid tot een absolute cultklassieker. Sterker nog: de nalatenschap van de film leeft als nooit tevoren, met jaarlijkse festivals en Dude Days. Reden genoeg voor een feestje en een gloednieuwe restauratie. Dus trek je badjas aan, haal je bowlingtas van zolder en kom genieten. Als welkomstdrankje schenken we een White Russian.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!