Resurrection + Inleiding Tim Bouwhuis

België, 2017 / 110 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Kristof Hoornaert
Met: Johan Leysen, Gilles De Schryver en Kris Cuppens

Ter nagedachtenis aan de veelzijdige Belgische acteur Johan Leysen, die afgelopen maart op 73-jarige leeftijd overleed.

Een oude kluizenaar die zich jarenlang heeft afgezonderd van de beschaving, neemt uit medelijden een jongeman in huis die hij halfnaakt heeft aangetroffen in de natuur. Hij biedt hem kleren, voedsel en onderdak aan. De jongeman weigert echter te spreken; na verloop van tijd ontstaat er een band tussen de twee. Als op een dag de politie aanklopt, komt de oude man te weten dat de jongeman iemand heeft vermoord. De oude man staat voor een hartverscheurende keuze. Wat doet hij met de moordenaar in zijn huis?

Acteur Johan Leysen geeft met zijn ingehouden spel eindeloos veel openingen om zijn beweegredenen te doorgronden. Zijn zwaargegroefde gelaat vertelt een verhaal op zich. De kijker krijgt ruim de tijd om elke groef van zijn gezicht te bestuderen, want het meeste acteerwerk gebeurt in deze bijzondere film puur met de ogen, het gelaat, en lichaamstaal. In het eerste half uur wordt er zelfs amper een woord gewisseld.

Resurrection is het speelfilmdebuut van de Belgische regisseur Kristof Hoornaert, en is een voortzetting van zijn intense korte film Kain, waarmee hij in 2010 de selectie van het filmfestival van Berlijn haalde. Het verhaal wordt verteld met beelden; de dialogen zijn tot het minimum teruggebracht en laten de kijker zo het dilemma van de hoofdpersonen voelen. De pure beelden gaan terug tot de kern – het raam, de zon, de gezichten – waardoor de film groeit tot een parabel over de wreedheid in de wereld. Een pracht van een debuut.

Bijzonderheden
Naar aanleiding van het plotselinge overlijden van Johan Leysen vertoont Filmhuis De Spiegel Resurrection van Kristof Hoornaert. Het was één van zijn favoriete films uit het rijke oeuvre van deze Belgische acteur. Op donderdag 28 september ontvangen we Tim Bouwhuis, filmcriticus voor onder meer FilmTotaal en InDeBioscoop. Hij zal stilstaan bij het bijzondere leven van Johan Leysen en de keuzefilm inleiden.

Tim Bouwhuis

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - Filmkrant - "Regisseur Kristof Hoornaert steekt met zijn bijzondere vorm echt wel zijn nek uit. Hij is zo'n waaghals die de cinema goed kan gebruiken."