Geographies of Solitude

Canada, 2022 / 103 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngst
Regie: Jacquelyn Mills
Met: Zoe Lucas

Zoe Lucas woont al ruim veertig jaar alleen op Sable Island, een stukje land van ruim dertig kilometer lang en anderhalve kilometer breed in de Atlantische Oceaan, in de buurt van Nova Scotia. Ze leeft er in volstrekte harmonie met de overweldigende natuur, die ze bestudeert, in kaart brengt en waar nodig en mogelijk onderhoudt.

Ze observeert met enorme toewijding elk detail van het eilandleven; van de paarden tot het kleinste insect. Vol passie deelt ze hoe de dood van een paard leidt tot een uitbarsting van nieuw leven en voedsel voor toekomstige generaties. Ze verzamelt het afval wat aanspoelt en rubriceert het in specifieke categorieën en hoeveelheden.

Regisseuse Jacquelyn Mills volgt Lucas op haar dagelijkse wandelingen over het eiland, in verschillende jaargetijden en weersomstandigheden. De twee vrouwen inspireren elkaar met hun belangstelling voor onderzoek en kunst. Dat leidt tot nieuwe projecten, bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijke materialen zoals paardenmest, algen en planten, bij het opnemen en ontwikkelen van analoge film. De resultaten zijn deel van de documentaire, net als de muziek ‘gemaakt’ door insecten.

Geographies of Solitude dompelt je onder in een magische wereld; door zijn wonderschone beelden en de intieme, overweldigende geluiden van de insecten, het huilen van de zeehonden en de altijd aanwezige wind. Het is een adembenemende documentaire over een bijzonder mens.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 03 december is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - "Met haar documentaire Geographies of Solitude heeft de Canadese regisseuse Jacquelyn Mills een poëtisch portret gemaakt van een vrouw die zich ver van de mensheid afzonderde om de vinger te leggen op wat ons allemaal aangaat. Hoe je aan de hand van aangespoelde ballonresten kunt afleiden of er duizenden kilometers verderop Kerstmis wordt gevierd of niet."