Matter Out of Place

Oostenrijk, 2022 / 106 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Nikolaus Geyrhalter
Met: Mensheid

Wekelijks, zo niet dagelijks, komen er een hoop speelfilms en documentaires uit. Maar af en toe zit er een parel tussen waarvan we denken, deze móet je zien.

Een eindeloze rij vrachtwagens die tot de nok gevuld zijn met afval, begeven zich naar een stortplaats ergens in Zuid-Azië. Hun ladingen worden op een hoop gestapeld waarvan de hoogte wedijvert met de groene heuvels rondom. Vanuit daar gaan we naar een berg in de Alpen, waar in de verte skiërs de ongerepte sneeuw doorkruisen. Vanaf de top van het skigebied wordt een vuilniswagen onder een kabelbaan door naar het dorp beneden gedragen, zwevend door de lucht in een beeld van surrealistische poëzie.

Vervolgens reist de documentaire naar een luxe resort in de tropen, waar het ansichtkaartlandschap wordt bedorven door massa's plastic dat tussen de palmbomen aanspoelt. Een mediterraan strand waar de vloedlijn wordt gemarkeerd door een brede strook plastic flessen. Een pruttelende berg afval in de Himalaya. De mens geeft overal zijn visitekaartje af.

In plaats van met de vinger te wijzen, richt regisseur Nikolaus Geyrhalter zich op de mensen die zich inzetten voor het opruimen van onze planeet: van afvalverwerkingsbedrijven in West-Europa, vrijwilligersorganisaties op de Balkan, naar een eenzame man uit Kathmandu die huis-aan-huis afval ophaalt met zijn fietskar, tot duikers die afval van de bodem van de oceaan halen.

Zijn geduldig observerende camera richtte hij eerder op de voedselindustrie (Our Daily Bread), ons gewroet in de aardkorst (Earth) of door de mens gemaakte en weer verlaten plekken (Homo Sapiens). In Matter Out of Place brengt Geyrhalter in beeld hoe overal ter wereld het afval zich ophoopt. De moed zakt je in de schoenen bij het zien van de eindeloze stroom vuil, hoe wonderschoon hij die ook in beeld weet te brengen.

Bijzonderheden
Matter Out of Place is Duits gesproken en Engels ondertiteld. De voorstelling van woensdag 06 december is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!