Anselm

Duitsland, 2023 / 93 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarAngst
Regie: Wim Wenders
Met: Anselm Kiefer

Ter gelegenheid van de releases van Anselm en Perfect Days halen we een eerdere film van regisseur Wim Wenders terug. Der Himmel Über Berlin is tegelijk een liefdevolle stadssymfonie en een tijdcapsule van een vervlogen tijdperk. We vertonen met veel genoegen de prachtige restauratie, die ook de goedkeuring van Wenders zelf geniet.

De Duitse schilder en beeldhouwer Anselm Kiefer werd geboren in maart 1945, als kind van de toen al verloren oorlog. Het zou van grote invloed zijn op zijn latere werk, waarin oorlog, verval en vernietiging een grote rol spelen. Op zijn doeken mengt hij verf met andere materialen zoals glas, lood, as en gedroogde planten. Hij speelt met de textuur waardoor de schilderijen een extra dimensie krijgen.

Kiefers performances en schilderijen uit de jaren zeventig en tachtig riepen heftige reacties op: de kunstenaar zou flirten met fascistisch gedachtegoed. Ondertussen groeide de kenner van het werk van de vervolgde joodse dichter Paul Celan uit tot een van ’s werelds beroemdste kunstenaars. Zijn carrière omspant inmiddels ruim vijf decennia.

Wim Wenders kreeg toegang tot het veertig hectaren uitstrekkende domein nabij Nîmes waar Kiefer verschillende werkruimtes bezit. De regisseur vat het leven en werk van de 78-jarige kunstenaar in bijzondere beelden. Hoewel de twee al lang dikke vrienden zijn, is Anselm veel meer dan een biografie: een radicale ontleding van een buitengemeen kunstenaarschap.

Al rondcirkelend met de camera legt Wenders het innerlijk leven en de drijfveren van verstokte sigarenroker Kiefer bloot.

Bijzonderheden
Let op: wij vertonen Anselm niet in de 3D-versie, maar in de 2D-versie.

Regisseur Wim Wenders werkte drie jaar lang aan het portret van generatiegenoot Anselm Kiefer, met wie hij al langer bevriend is. De twee delen een achtergrond: de naoorlogse verwerking van het nazisme; waar Wenders zegt Duitsland simpelweg te hebben verlaten, dook Kiefer diep in de geschiedenis, de mythologieën en de 'Vergangenheitsbewältigung’ betreffende het recente Duitse verleden.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - "Regisseur Wim Wenders maakt bijna een spirituele belevenis van de documentaire over zijn generatie- en landgenoot Anselm Kiefer. Ondertussen stipt hij ook de belangrijkste controverses aan rond de kunstenaar."